Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Hroznovo-maková štrúdľa zo smotanového cesta

Hroznovo-maková štrúdľa zo smotanového cesta

Druhé najľahšie cesto (po kupovanom lístkovom) je práve toto. Je rýchlo hotové, dobre sa s ním robí a tiež "lístkuje". Takže keď sme si z oberačky doniesli veľké strapce Portugalu a v hlave sa mi hneď spojili s úžasným makom, ktorý pestuje jedna pani v Jarnej pri Cíferi, a ktorý máme vždy doma, pripraviť cesto bola hračka. :)

Suroviny

450 g  polohrubá múka
50 g  práškový cukor
3 ks  vajce
250 g  kyslá smotana
25 g  maslo
 
PLNKA
 mak
 práškový cukor
2 ks  strapec červeného hrozna

Postup prípravy

Niektorí vinári, resp. ich manželky, pečú hroznovú štrúdľu pri každej oberačke. Je to taká tradícia. Niekomu stačí na kombináciu opražená strúhanka, inému zas mleté orechy či tvaroh. Ja som však maková a, našťastie, môj drahý proti tomu nič nenamieta, takže u nás vyhráva táto kombinácia.

V mise zmiešame múku, cukor, celé vajcia a smotanu. Najskôr vareškou, potom si pomôžeme rukami. Ak sa cesto príliš lepí, dosypeme trochu múky. Vypracované cestíčko dáme zabalené vo fólii odpočívať do chladničky a môžeme sa pustiť do plnky. V našom prípade bolo treba aj namlieť mak, priznám sa, množstvo sme nevážili, proste "přiměřeně" na dve štrúdle (alebo tri, kto je preborník vo vaľkaní tenučkého cesta. Ja som nemala nervy, takže cesto bolo trolinku hrubšie a menej jemné, ale chuťovo štrúdľa neutrpela :) ). Zmiešame ho s práškovým cukrom. Z hrozna otrháme bobule a prekrojíme ich na polovice, aby pekne pustili šťavu. Maslo dáme rozpustiť a ak sme to ešte neurobili, zapneme rúru.

Cesto vyberieme, premiesime a vyvaľkáme ho na veľký plát. Potrieme maslom, preložíme a znova vvyvaľkáme. Opäť pretrieme maslom, preložíme a rozdelíme na dve až tri časti.

Každú rozvaľkáme na dĺžku plechu a čo najväčšiu šírku, teda na čo najtenšie. Cesto hojne posypeme makom s cukrom, pokvapkáme maslom a lyžicou poukladáme bobule hrozna. Najviac ich dáme na stranu, ktorú zavinieme ako prvú, zvyšok len tak potrúsime.

Zahneme okraje, zavinieme a spevníme rozšľahaným vajíčkom, aby sa nám štrúdľa neotvorila. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a celú štrúdľu potrieme vajíčkom.

To isté urobíme s ostatnými cestami, prípadne vymyslíme inú plnku. Štrúdle dáme piecť do zlatista a krájame ich, až keď sú takmer vychladnuté.

 

19. 9. 2015 14:51

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty