Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Hroznovo-maková štrúdľa zo smotanového cesta
Druhé najľahšie cesto (po kupovanom lístkovom) je práve toto. Je rýchlo hotové, dobre sa s ním robí a tiež "lístkuje". Takže keď sme si z oberačky doniesli veľké strapce Portugalu a v hlave sa mi hneď spojili s úžasným makom, ktorý pestuje jedna pani v Jarnej pri Cíferi, a ktorý máme vždy doma, pripraviť cesto bola hračka. :)
- 30 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
450 g | polohrubá múka |
50 g | práškový cukor |
3 ks | vajce |
250 g | kyslá smotana |
25 g | maslo |
mak | |
práškový cukor | |
rozpustené maslo | |
2 ks | strapec červeného hrozna |
Postup prípravy
Niektorí vinári, resp. ich manželky, pečú hroznovú štrúdľu pri každej oberačke. Je to taká tradícia. Niekomu stačí na kombináciu opražená strúhanka, inému zas mleté orechy či tvaroh. Ja som však maková a, našťastie, môj drahý proti tomu nič nenamieta, takže u nás vyhráva táto kombinácia.
V mise zmiešame múku, cukor, celé vajcia a smotanu. Najskôr vareškou, potom si pomôžeme rukami. Ak sa cesto príliš lepí, dosypeme trochu múky. Vypracované cestíčko dáme zabalené vo fólii odpočívať do chladničky a môžeme sa pustiť do plnky. V našom prípade bolo treba aj namlieť mak, priznám sa, množstvo sme nevážili, proste "přiměřeně" na dve štrúdle (alebo tri, kto je preborník vo vaľkaní tenučkého cesta. Ja som nemala nervy, takže cesto bolo trolinku hrubšie a menej jemné, ale chuťovo štrúdľa neutrpela :) ). Zmiešame ho s práškovým cukrom. Z hrozna otrháme bobule a prekrojíme ich na polovice, aby pekne pustili šťavu. Maslo dáme rozpustiť a ak sme to ešte neurobili, zapneme rúru.
Cesto vyberieme, premiesime a vyvaľkáme ho na veľký plát. Potrieme maslom, preložíme a znova vvyvaľkáme. Opäť pretrieme maslom, preložíme a rozdelíme na dve až tri časti.
Každú rozvaľkáme na dĺžku plechu a čo najväčšiu šírku, teda na čo najtenšie. Cesto hojne posypeme makom s cukrom, pokvapkáme maslom a lyžicou poukladáme bobule hrozna. Najviac ich dáme na stranu, ktorú zavinieme ako prvú, zvyšok len tak potrúsime.
Zahneme okraje, zavinieme a spevníme rozšľahaným vajíčkom, aby sa nám štrúdľa neotvorila. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a celú štrúdľu potrieme vajíčkom.
To isté urobíme s ostatnými cestami, prípadne vymyslíme inú plnku. Štrúdle dáme piecť do zlatista a krájame ich, až keď sú takmer vychladnuté.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk