Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Domáce gaštanové pyré

Domáce gaštanové pyré
bez lepkuklasika

Kedysi sme doma mávali len takéto. Najskôr sme v záhrade pri našej chatke v Častej nazbierali gaštany a potom ich mama v kuchyni prácne šúpala a varila. Výsledkom bola neskutočná dobrota, ktorú sme jedli buď len tak, alebo sme ju použili ako náplň do čokoládovej rolády. Odvtedy si na kupované pyré neviem zvyknúť. Nie je to skrátka ono. :)

Postup prípravy

Aj keby sme si odmysleli tú primiešanú fazuľu v ňom, prekáža mi, že už je dochutené. To vlastné si môžete dochutiť a dopilovať do dokonalosti. 

A tak, keď sme na prechádzke nazbierali pol plátenky jedlých gaštanov, síce drobných, ale výborných, zavolala som mame a spýtala som sa jej, ako to vlastne robievala. A potom som ju pozvala na návštevu, aby ochutnala, či som sa trafila. Vraj na sto percent. :)

Jedlé gaštany najskôr nožom zbavíme šupky. Začneme od svetlejších brušiek, tam je šupka najmäkšia. Ak sa nám dá, ošúpeme ich úplne, ak to nejde, spodnú šupku necháme tak. Keď sme hotoví, dáme ich variť do mlieka so štipkou vanilkového cukru tak, aby boli ponorené. Niekto ich varí len vo vode, ale mlieko im dodá lahodnejšiu chuť. Varíme, kým sa niektoré nezačnú rozpadávať, najlepšie na miernom až slabom ohni. Potom mlieko zlejeme a keď už nie s horúce, zbavíme ich aj spodnej, tenšej šupky. Tá z nich odpadáva aj sama. (Update: Ak gaštany poriadne umyjete, stačí ich narezať, uvariť v mlieku a olúpať až potom. Ušetríte si robotu.)

Vychladnuté gaštany môžeme buď rozsekať nožovým mixérom, pomlieť na mlynčeku na mäso, nastrúhať, alebo prelisovať cez sitko. Primiešame k nim zmäknuté maslo, rum a podľa chuti dosladíme. Dávkovanie je len orientačné, každý má iné chute a niekto má radšej sladšie a menej rumové, iný naopak. :)

Ďalšia fáza je naaranžovanie do misiek. Na to sa dá použiť buď lis na zemiaky, alebo, pre tých trpezlivejších aj lis na cesnak. :) V každom prípade vám z toho vyjdú takéto pekné "červíky". Potom už stačí len vyšľahať šľahačku (žiadne kupované v spreji, toto si vyslovene žiada pravú smotanu) a roztopiť čokoládu na varenie s kúskom masla. Tieto tri veci pokope, to je dokonalosť sama. A keby ste náhodou všetko pyré nespotrebovali, šup s ním do mrazničky. Zíde sa na horšie časy alebo pre nečakanú návštevu. 

Tip: Mama do pyré pridáva aj štipku kakaa, aby bolo tmavšie, ale ja som ho vynechala. Tak možno inšpirácia na ďalší raz...

29. 10. 2015 18:43

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty