Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Banánovo-kokosový chlebík

Banánovo-kokosový chlebík

Koláč alebo sladké pečivo k víkendovým raňajkám jednoducho patria (aspoň u nás doma) a takýto voňavý a vlastne aj zdravý chlebík je na to ideálny. Vydrží dlho (ak ho nezjete), zasýti a dodá energiu na celé dopoludnie. Ha-ha, garantujem vám, že oveľa viac, ako bébé. ;)

Postup prípravy

Nápad vlastne vznikol tak, ako mnoho iných receptov na tomto webe. Potrebovala som niečo spotrebovať, konkrétne veľký banán na rozhraní zrelosti a prezretosti. Tak som dokúpila ďalšie dva. :) K tomu by sa hodili napríklad mleté orechy, lenže nám sa práve pokazil nožový mixér, ktorý je na mletie orechov ideálny. No dobre, vraj som ho pokazila ja, ale môžem zato, že tie súčiastky vyrábajú z plastu? 

Tak som k banánu ako druhú správnu voľbu zvolila kokos. A keď už kokos, tak poriadne - viď suroviny. S kokosovým olejom som už kamoška, používam ho na varenie, pečenie, aj na tvár či ruky. Je to bohovská vec. A machrujem, že používam aj kokosový cukor. V skutočnosti som ho teraz kúpila v bio-shope prvýkrát. Obsahuje všelijaké zdravé veci a má nižší glykemický index ako trebárs trstinový cukor (to znamená, že sa vstrebáva pomalšie a okrem iného neskôr vyhladnete). Ale kokosovú chuť nečakajte, skôr jemne karamelovú.

No ale dosť bolo rečí. Najskôr si zmiešame v jednej mise práškové suroviny a v robote rozšľaháme zmäknuté maslo, olej a cukor. Potom pridáme vajcia a med a zase miešame. Do tretice primiešame aj banány, ktoré sme predtým roztlačili vidličkou.

Do tejto tekutej zmesi postupne primiešame práškové prísady a vzikne nám husté cesto. Formu na chlebík alebo ak nemáme, tak bábovkovú, vymažeme maslom alebo kokosovým olejom a vysypeme múkou. Cesto do nej rovnomerne rozložíme, rozotrieme, utrasieme. 

Šupneme do vyhriatej rúry a pečieme, podľa potreby teplotu znížime a vo vypnutej rúre ešte môžeme nechať "dôjsť".   

Vychladnutý chlebík vyklopíme na tanier a podávame. Nie je príliš sladký, lebo to nie je koláč ale chlebík, takže znesie na sebe vrstvu medu, džemu, prípadne aj nutely. Mne chutí najviac, keď ho zajedám bielym jogurtom.

Tip: Špaldovú múku môžeme nahradiť obyčajnou polohrubou, opačne radšej nie, chlebík by už nebol taký chutný. Namiesto kokosového cukru môžeme použiť hocijaký iný, kokosový olej môžeme nahradiť maslom a kokos orechmi alebo mandľami. :)

6. 11. 2015 17:47

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty