Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Teplý tekvicovo-cviklový šalát s bryndzou
Tak som bola jedného pekného dňa sama doma a urobila som si ľahký obed podľa svojich predstáv. Môjmu mäsožravcovi by som sa ním asi nezavďačila, ale ja takéto veci ľúbim, aj keď nie až tak, ako jeho. :)
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
tekvica hokkaido | |
cvikla | |
baby cuketa | |
tekvicový olej | |
balsamico | |
cesnak | |
soľ | |
bryndza | |
citrónová šťava | |
lúpané tekvicové jadierka |
Postup prípravy
Teplé a sýte šaláty sú super náhrada za tie čerstvé surové studené, ktoré v lete chutia a osviežia, ale v zime napríklad taká v dobrej viere kúpená rukola zhnije v chladničke skôr, ako ju stačíme spracovať. Aspoň teda u nás.
Na takýto teplý šalát si najskôr zvlášť urobíme základné suroviny - cviklu a tekvicu. Pripravíme si kus alobalu, potrieme ho tekvicovým olejom (môj najnovší objav a fakt odporúčam, lebo je taký dobrý, že by som ho pila aj samotný! mňam), pridáme celé ošúpané strúčiky cesnaku (1-2 na hlavičku cvikle) a na polovice prekrojenú cviklu. Poprskáme balsamicom, osolíme a zabalíme. Balíček dáme piecť do rúry asi na hodinu, na 190 stupňov.
Do iného balíčka vložíme kúsky očisteného hokkaida (cca rovnaké množstvo, ako cvikle), poprskáme olejom, osolíme a dáme do rúry asi v polovici pečenia cvikle. Tekvica je totiž hotová o dosť skôr. Takto budú obe zložky správne tvrdé, resp. mäkké, a cvikla nepustí šťavu do žltej tekvice, čo by sa mohlo stať.
K týmto dvom teplým ingredienciám som zvolila ešte plátky surovej baby cukety, ale môžete ju nahradiť čímkoľvek. Čojaviem cherry rajčinkami, blanšírovanou špargľou, kúskami pečenej papriky... To už je na vás. Ja som chcela, aby tam niečo chrumkalo. :) No a k týmto sladkým chutiam sa hodí niečo slané, napríklad bryndza alebo slaný balkánsky či kozí syr. Naaranžujeme na taniere, poprskáme citrónovou šťavou a - pre veľký úspech - tekvicovým olejom. Môžeme nahradiť aj olivovým, ale ten mne osobne až tak nechutí. No a aby bola tekvicovosť dokonalá, šalátik posypeme vylúpanými tekvicovými jadierkami, ktoré predtým nasucho opečieme na panvici. Voilá! Hotovo. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk