Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

BezmäsitéŠaláty

Teplý tekvicovo-cviklový šalát s bryndzou

Teplý tekvicovo-cviklový šalát s bryndzou
bez lepku

Tak som bola jedného pekného dňa sama doma a urobila som si ľahký obed podľa svojich predstáv. Môjmu mäsožravcovi by som sa ním asi nezavďačila, ale ja takéto veci ľúbim, aj keď nie až tak, ako jeho. :)

Postup prípravy

Teplé a sýte šaláty sú super náhrada za tie čerstvé surové studené, ktoré v lete chutia a osviežia, ale v zime napríklad taká v dobrej viere kúpená rukola zhnije v chladničke skôr, ako ju stačíme spracovať. Aspoň teda u nás.

Na takýto teplý šalát si najskôr zvlášť urobíme základné suroviny - cviklu a tekvicu. Pripravíme si kus alobalu, potrieme ho tekvicovým olejom (môj najnovší objav a fakt odporúčam, lebo je taký dobrý, že by som ho pila aj samotný! mňam), pridáme celé ošúpané strúčiky cesnaku (1-2 na hlavičku cvikle) a na polovice prekrojenú cviklu. Poprskáme balsamicom, osolíme a zabalíme. Balíček dáme piecť do rúry asi na hodinu, na 190 stupňov.

Do iného balíčka vložíme kúsky očisteného hokkaida (cca rovnaké množstvo, ako cvikle), poprskáme olejom, osolíme a dáme do rúry asi v polovici pečenia cvikle. Tekvica je totiž hotová o dosť skôr. Takto budú obe zložky správne tvrdé, resp. mäkké, a cvikla nepustí šťavu do žltej tekvice, čo by sa mohlo stať.

K týmto dvom teplým ingredienciám som zvolila ešte plátky surovej baby cukety, ale môžete ju nahradiť čímkoľvek. Čojaviem cherry rajčinkami, blanšírovanou špargľou, kúskami pečenej papriky... To už je na vás. Ja som chcela, aby tam niečo chrumkalo. :) No a k týmto sladkým chutiam sa hodí niečo slané, napríklad bryndza alebo slaný balkánsky či kozí syr. Naaranžujeme na taniere, poprskáme citrónovou šťavou a - pre veľký úspech - tekvicovým olejom. Môžeme nahradiť aj olivovým, ale ten mne osobne až tak nechutí. No a aby bola tekvicovosť dokonalá, šalátik posypeme vylúpanými tekvicovými jadierkami, ktoré predtým nasucho opečieme na panvici. Voilá! Hotovo. :)

7. 11. 2015 15:40

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty