Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Teplý tekvicovo-cviklový šalát s bryndzou

Teplý tekvicovo-cviklový šalát s bryndzou
bez lepku

Tak som bola jedného pekného dňa sama doma a urobila som si ľahký obed podľa svojich predstáv. Môjmu mäsožravcovi by som sa ním asi nezavďačila, ale ja takéto veci ľúbim, aj keď nie až tak, ako jeho. :)

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 tekvica hokkaido
 cvikla
 baby cuketa
 tekvicový olej
 balsamico
 cesnak
 soľ
 bryndza
 citrónová šťava
 lúpané tekvicové jadierka

Postup prípravy

Teplé a sýte šaláty sú super náhrada za tie čerstvé surové studené, ktoré v lete chutia a osviežia, ale v zime napríklad taká v dobrej viere kúpená rukola zhnije v chladničke skôr, ako ju stačíme spracovať. Aspoň teda u nás.

Na takýto teplý šalát si najskôr zvlášť urobíme základné suroviny - cviklu a tekvicu. Pripravíme si kus alobalu, potrieme ho tekvicovým olejom (môj najnovší objav a fakt odporúčam, lebo je taký dobrý, že by som ho pila aj samotný! mňam), pridáme celé ošúpané strúčiky cesnaku (1-2 na hlavičku cvikle) a na polovice prekrojenú cviklu. Poprskáme balsamicom, osolíme a zabalíme. Balíček dáme piecť do rúry asi na hodinu, na 190 stupňov.

Do iného balíčka vložíme kúsky očisteného hokkaida (cca rovnaké množstvo, ako cvikle), poprskáme olejom, osolíme a dáme do rúry asi v polovici pečenia cvikle. Tekvica je totiž hotová o dosť skôr. Takto budú obe zložky správne tvrdé, resp. mäkké, a cvikla nepustí šťavu do žltej tekvice, čo by sa mohlo stať.

K týmto dvom teplým ingredienciám som zvolila ešte plátky surovej baby cukety, ale môžete ju nahradiť čímkoľvek. Čojaviem cherry rajčinkami, blanšírovanou špargľou, kúskami pečenej papriky... To už je na vás. Ja som chcela, aby tam niečo chrumkalo. :) No a k týmto sladkým chutiam sa hodí niečo slané, napríklad bryndza alebo slaný balkánsky či kozí syr. Naaranžujeme na taniere, poprskáme citrónovou šťavou a - pre veľký úspech - tekvicovým olejom. Môžeme nahradiť aj olivovým, ale ten mne osobne až tak nechutí. No a aby bola tekvicovosť dokonalá, šalátik posypeme vylúpanými tekvicovými jadierkami, ktoré predtým nasucho opečieme na panvici. Voilá! Hotovo. :)

7. 11. 2015 15:40

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty