Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Orechový cheesecake s karamelom

Orechový cheesecake s karamelom
cheesecake

V dedinke Horné Orešany bola tento víkend súťaž orechových koláčov a my sme tam boli tiež. Teda naše (resp. moje, drahý bol "len" roztĺkač orechov, ochutnávač a psychická podpora) dva koláčiky. A - tramtadadá - vyhrala som druhé miesto, čo považujem v konkurencii ďalších 22 vynikajúcich výtvorov za slušný úspech. Yes! :)

  • Čas varenia 65 minút 150°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
CESTO
100 g  hladká múka
80 g  špaldová celozrnná múka
90 g  maslo
1 ks  vajce
2 PL  med
1 PL  javorový sirup
 
PLNKA
250 g  ricotta
250 g  mascarpone
200 g  cream cheese
1 ks  kyslá smotana
3 ks  vajce
1 ks  žĺtok
7 PL  práškový cukor
2 ks  vanilkový cukor
3 PL  hladká múka
140 g  vlašské orechy
 
POLEVA
80 g  kryštálový cukor
30 g  maslo
0,5 dl  šľahačková smotana
 + orechy na ozdobenie

Postup prípravy

Recept na neocenený zákusok s názvom Opitý Izidor sem určite pridám tiež, ale prvý pán na holenie je tento zimný čískejk s jemne horkastým nádychom, ktorý mu dodávajú orechy a karamel - kombinácia, ktorá nikdy nesklame. :)

Najskôr zmiešame všetky suroviny na cesto, prípadne ešte môžeme podľa chuti dosladiť práškovým cukrom, aby nebolo príliš tekuté. Zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 20-30 minút.

Potom ho vyberieme a vyložíme ním dno i boky tortovej formy s odnímateľným dnom, ktorú sme predtým vymastili maslom. Ak zvolíme veľkú, bude nižší, ak menšiu, okraj treba ťahať čo najvyššie. 

Dáme predpiecť do vyhriatej rúry asi na 10 minút. Na cesto môžeme pred pečením položiť papier na pečenie a zaťažiť fazuľou, aby sa príliš nedvíhalo, ale ja som to riskla a cesto aj tak po vybratí z rúry a popichaní vidličkou spľaslo.

Plnku si pripravíme tak, že najskôr vymiešame  mascarpone, ricottu a syr spolu s cukrami, po jednom pridávame vajíčka a žĺtok a nakoniec vmiešame smotanu, múku a nasekané orechy. Krém vylejeme do formy tak, aby siahal tesne pod okraj cesta. Ak vám náhodou trochu vystane, vylejte ho do košíčkov na muffiny a urobte si mini čískejky na ochutnávku. :)

Pečieme buď vo vodnom kúpeli, v tom prípade odporúčam dno formy obaliť alobalom, alebo len v pare tak, že pod formu umiestnime plech s vodou. Keby sa začal z vrchu pripekať, teplotu stíšime a ku koncu pečenia môžeme rúru celkom vypnúť a nechať ho "dôjsť". Po upečení necháme v rúre, len ju trochu poodchýlime, aby nespľasol.

Vychladnutý čískejk dáme do chladničky na noc. Ozdobíme ho karamelovou polevou, ktorá zakryje aj prípadné chybičky krásy. ;) V kastróli rozmiešame cukor a maslom a na miernom až slabom ohni za stáleho miešania vytvoríme tekutý karamel. Chce to trpezlivosť. Ja som ho robila trochu dlhšie a tak mi takto pekne stmavol, ale chuťovo bol ešte zaujímavejší. Asi to tak malo byť. :) Nakoniec po troškách vmiešame smotanu a len čo sa vstrebe, vylejeme na koláč. Rozotrieme po celej ploche. Stuhne takmer okamžite, ale ešte predtým vrch odekorujeme orechmi. A je hotovo!

Tip: Chcete niekoho ohúriť naozaj skvelým orechovým koláčikom? Tak s týmto som pred dvomi rokmi dala prvé miesto. Úspech je zaručený!

29. 11. 2015 18:12

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty