Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Orechový cheesecake s karamelom
V dedinke Horné Orešany bola tento víkend súťaž orechových koláčov a my sme tam boli tiež. Teda naše (resp. moje, drahý bol "len" roztĺkač orechov, ochutnávač a psychická podpora) dva koláčiky. A - tramtadadá - vyhrala som druhé miesto, čo považujem v konkurencii ďalších 22 vynikajúcich výtvorov za slušný úspech. Yes! :)
- 65 minút 150°C
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
100 g | hladká múka |
80 g | špaldová celozrnná múka |
90 g | maslo |
1 ks | vajce |
2 PL | med |
1 PL | javorový sirup |
250 g | ricotta |
250 g | mascarpone |
200 g | cream cheese |
1 ks | kyslá smotana |
3 ks | vajce |
1 ks | žĺtok |
7 PL | práškový cukor |
2 ks | vanilkový cukor |
3 PL | hladká múka |
140 g | vlašské orechy |
80 g | kryštálový cukor |
30 g | maslo |
0,5 dl | šľahačková smotana |
+ orechy na ozdobenie |
Postup prípravy
Recept na neocenený zákusok s názvom Opitý Izidor sem určite pridám tiež, ale prvý pán na holenie je tento zimný čískejk s jemne horkastým nádychom, ktorý mu dodávajú orechy a karamel - kombinácia, ktorá nikdy nesklame. :)
Najskôr zmiešame všetky suroviny na cesto, prípadne ešte môžeme podľa chuti dosladiť práškovým cukrom, aby nebolo príliš tekuté. Zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 20-30 minút.
Potom ho vyberieme a vyložíme ním dno i boky tortovej formy s odnímateľným dnom, ktorú sme predtým vymastili maslom. Ak zvolíme veľkú, bude nižší, ak menšiu, okraj treba ťahať čo najvyššie.
Dáme predpiecť do vyhriatej rúry asi na 10 minút. Na cesto môžeme pred pečením položiť papier na pečenie a zaťažiť fazuľou, aby sa príliš nedvíhalo, ale ja som to riskla a cesto aj tak po vybratí z rúry a popichaní vidličkou spľaslo.
Plnku si pripravíme tak, že najskôr vymiešame mascarpone, ricottu a syr spolu s cukrami, po jednom pridávame vajíčka a žĺtok a nakoniec vmiešame smotanu, múku a nasekané orechy. Krém vylejeme do formy tak, aby siahal tesne pod okraj cesta. Ak vám náhodou trochu vystane, vylejte ho do košíčkov na muffiny a urobte si mini čískejky na ochutnávku. :)
Pečieme buď vo vodnom kúpeli, v tom prípade odporúčam dno formy obaliť alobalom, alebo len v pare tak, že pod formu umiestnime plech s vodou. Keby sa začal z vrchu pripekať, teplotu stíšime a ku koncu pečenia môžeme rúru celkom vypnúť a nechať ho "dôjsť". Po upečení necháme v rúre, len ju trochu poodchýlime, aby nespľasol.
Vychladnutý čískejk dáme do chladničky na noc. Ozdobíme ho karamelovou polevou, ktorá zakryje aj prípadné chybičky krásy. ;) V kastróli rozmiešame cukor a maslom a na miernom až slabom ohni za stáleho miešania vytvoríme tekutý karamel. Chce to trpezlivosť. Ja som ho robila trochu dlhšie a tak mi takto pekne stmavol, ale chuťovo bol ešte zaujímavejší. Asi to tak malo byť. :) Nakoniec po troškách vmiešame smotanu a len čo sa vstrebe, vylejeme na koláč. Rozotrieme po celej ploche. Stuhne takmer okamžite, ale ešte predtým vrch odekorujeme orechmi. A je hotovo!
Tip: Chcete niekoho ohúriť naozaj skvelým orechovým koláčikom? Tak s týmto som pred dvomi rokmi dala prvé miesto. Úspech je zaručený!
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk