Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Opitý Izidor

Opitý Izidor
klasika

Obľúbený zákusok môjho svokra, ktorý si zamiluje každý, kto má rád v koláčoch orechy a rumovú chuť. Rumu je v ňom veru požehnane. :) Inak snažila som sa dopátrať, ako vznikol názov. Jediné, čo som zistila je, že niekde tento dezert volajú aj Opitý františkán či Františkánske rezy, takže môžeme len dedukovať, že Izidor bol mních, ktorý ľúbil rum. A možno ho natajňáša konzumoval v koláči. Ktovie...

Suroviny

 
CESTO
4 ks  vajce
100 g  polohrubá múka
140 g  práškový cukor
2ČL  kakao
1  prášok do pečiva
100 g  orechy
150 g  maslo
 
PLNKA
200 g  mleté orechy
1,5 dl  tuzemský rum
150 g  práškový cukor
1 ks  vanilkový cukor
 + marhuľový džem
 
KRÉM
3,5 dl  mlieko
4 ČL  kakao
1 ks  žĺtok
1 ks  Zlatý klas
5 PL  cukor
1 ČL  perníkové korenie
230 g  maslo
 
POLEVA
150 g  čokoláda na varenie
70 g  Cera

Postup prípravy

Mimochodom, je to druhý zákusok, ktorým sme sa zapojili do spomínanej súťažnej Ochutnávky orechových koláčov. A hoci nevyhral, len sa tak po ňom zaprášilo. Myslím, že na prvýkrát sa mi podaril. A podľa týchto inštrukcií sa na betón podarí aj vám.

Najskôr si oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky dáme do robota, pridáme cukor a vymiešame do biela. Postupne pridávame žĺtky a múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame aj roztopené maslo a mleté orechy. Rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (28 x 22 cm), zarovnáme a upečieme.

Medzitým si pripravíme orechovú plnku, a to tak, že všetky suroviny zmiešame a necháme odstáť. Vychladnuté cesto natrieme marhuľovým džemom a naň rovnomerne rozotrieme plnku. Mne sa to najlepšie robilo rukami. :)

Dáme do chladničky a ideme na krém. Väčšiu časť mlieka dáme variť, v zbytku rozmiešame Zlatý klas. Pridáme do kastróla spolu s kakaom, cukrom a korením (nemusí byť, ale mne sa tam hodilo). Nakoniec vmiešame žĺtok a uvaríme hustejší puding. Ak by sa stalo, že sa vytvoria hrudky, po uvarení ho rozmiešame ponorným mixérom. Po odstavení puding občas premiešame, aby sa nevytvorila koža a keď vychladne, vymiešame ho s maslom. 

Natrieme na koláč, rozotrieme a vložíme do chladničky, aby poriadne stuhol.

Posledná vrstva bude čokoládová poleva, ktorú si každý môže pripraviť podľa seba. Ja ju robím tak, že vo vodnom kúpeli roztopím čokoládu s Cerou, vylejem na koláč a plech nakláňam na všetky strany, kým nie je vrstva polevy rovnomerná. 

Keď poleva stuhne, môžeme krájať. Najlepšie nožom namočeným do horúcej vody, aby nepopraskala. Tento dezert vonia ako Vianoce a preto sa hodí práve na tieto sviatky. 

30. 11. 2015 23:22

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty