Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Špaldové medovníčky

Špaldové medovníčky
Vianoce

Roky pečiem medovníčky podľa jedného osvedčeného receptu, ale tento rok mi napadlo vyskúšať zdravšiu alternatívu so špaldovou múkou. Recept, ktorý vznikol, je kompromisom medzi tým mojím a receptami, ktoré som googlila na internete. A funguje dokonale, lebo medovníčky sú krásne mäkké, pekne tmavé a chuťovo výborné. Dokonca v nich svojskú chuť špaldy ani necítiť.

  • Čas varenia 7 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

500 g  špaldová celozrnná múka
200 g  hladká špaldová múka (alebo iba hladká)
200 g  kokosový cukor (alebo práškový)
1 PL  sóda bikarbóna (zarovnaná)
3 PL  perníkové korenie
1/2 PL  kakao
125 g  maslo
4 ks  vajce
7 PL  med
3 PL  rum
 (+ vajíčko na potretie)

Postup prípravy

Práškové prísady premiešame zvlášť v miske. Pridáme zmäknuté maslo, tekutý med, vajcia a rum. Rukami na doske vypracujeme cesto, zabalíme ho do fólie a necháme odležať, pokojne aj do ďalšieho dňa. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme medovníčky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

Teraz nastáva dilema v podobe potierania vajcom. Ak sa potrú pred pečením, ich povrch bude taký nejednotný, popraskaný, akoby mramorový. Niekomu sa to však práve takto páči. Ideálne je to najmä vtedy, keď medovníčky nechceme zdobiť bielkovou polevou, ale len mandľami a pod. 

Ak ich plánujeme po upečení zdobiť, odporúčam natrieť ich až po vybratí z rúry tenkou vrstvou vajíčka (ideálne štetcom, nie silikónovým). Vajíčko sa krásne zasuší a budú lesklé a hladké. Pre pokoj v duši môžete ešte plech s potretými medovníkmi šupnúť na pol minútky späť do rúry. Ak však medovníčky nepotriete vôbec, nič hrozné sa nestane. :)

Pečieme ich radšej kratšie, keď začnú rozvoniavať a sú už zospodu tmavšie, ale na dotyk ešte trochu mäkké, vtedy spravidla sú. Vyberieme ich na mriežku alebo studený plech a necháme vychladnúť.

Potom už stačí do bielka vmiešať toľko preosiateho práškového cukru, aby vznikla poleva akurátnej konzistencie - ani príliš tekutá, ani veľmi tuhá. Naplníme do cukrárskeho vrecúška alebo sáčika, ktorému odstrihneme rožtek, a môžeme začať tvoriť. Táto časť mňa osobne baví úplne najviac, aj keď ma pri tom bolia nohy, krčná chrbtica a tŕpnu mi ruky. Stojí to za to! :)

Tip: Pôvodný osvedčený recept na klasické medovníčky nájdete tu

10. 12. 2015 20:22

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty