Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Šuhajdy

Šuhajdy
Vianoceklasika

Tieto Vianoce prišli nejako rýchlo a my nič nestíhame. Možno to poznáte. No keď z toho budete v depke ako ja včera, myslite na to, že Vianoce nerobí uprataný byt ani počet druhov napečených cukroviniek. A radšej ako vysávač si na Štedrý deň zapnite rozprávku. :) No keby ste predsa len chceli urobiť na poslednú chvíľu niečo rýchle, čo nenarobí veľa špiny, skúste šuhajdy.

  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 čokoláda va varenie
 maslo
 mleté vlašské orechy
 práškový cukor
 tuzemský rum
 hrozienka
 espresso

Postup prípravy

Aj tie robievala moja babička, také riadne, lebo ako forma jej poslúžil plastový obal na vajíčka. Ja som pred časom opäť oprášila túto tradíciu. Základom je čokoláda a plnka, pričom do čokolády pridajte radšej ako stužený tuk obyčajné maslo, prípadne kokosový olej. Možno sa po vybratí z chladničky budú rýchlejšie topiť, no chuťovo budú lepšie a aj zdravšie.

Najskôr si pripravíme plnku. Hrozienka, asi 2-3 lyžice, premyjeme, osušíme a namočíme ich do rumu. Orechy zmiešame s práškovým cukrom, pomer asi 2:1, ale robievam to od oka. Cukru sa oplatí dať menej a potom radšej pridať. Uvaríme si malé espresso. Hrozienka vyberieme, môžeme pridať aj trochu rumového nálevu, a zamiešame do orechov. Po lyžiciach pridávame kávu, kým zmes nebude dostatočne vlhká. Priebežne degustujeme. :)

Na plech si rozložíme menšie papierové košíčky. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s maslom, na 100 g čokolády dáme asi 50-60 gramov. Na dno každého košíčka dáme trochu čokolády. Pár minút počkáme a potom pridáme a zarovnáme plnku tak, aby v košíčkoch ešte ostalo miesto.

Nasleduje ďalšia vrstva polevy. Ozdobiť môžeme buď teraz alebo až po stuhnutí.

A dáme do chladničky.

Tip: Stuhnuté šuhajdy môžeme opatrne vylúpnuť a preložiť do čistých košíčkov. Na chuti im to síce nepridá, ale na vzhľade áno. :)

24. 12. 2015 9:31

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty