Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Tartiflette alias pravé francúzske zemiaky
Španielsky vtáčik okolo Španielska ani neletel, Turci netušia, čo je to turecký med (ten náš jarmočný) a Francúzi by naše francúzske zemiaky s klobáskou alebo párkami len ťažko prijali za svoje. Ale - tie naše francúzáky sa trochu ponášajú na ich tradičné jedlo tartiflette. Možno ste už o ňom počuli. Toto jedlo je typické pre región Savojsko a vajcia by ste v ňom hľadali márne. Zato syr reblochon (asi najlepší syr, aký som kedy jedla) mu dodáva špecifickú chuť spolu s vínom a slaninkou. Ak máte možnosť, určite si toto jedlo spravte s originál surovinami.
- 2 porcie
- 30 minút
- 15 minút 200°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
700 g | zemiaky |
160 g | camembert alebo iný syr s bielou plesňou |
1 ks | biela cibuľa |
1 ks | červená cibuľa |
2 ks | strúčik cesnaku |
100 g | anglická slaninka |
0,5 dl | suché biele víno |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
olivový olej | |
maslo | |
créme fraiche alebo kyslá smotana |
Postup prípravy
No keďže reblochon je u nás viac-menej nezohnateľný, poslúži aj camembert, resp. hermelín. My sme to skúšali s ním a dopadlo to veľmi dobre. :)
Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke. Kým nám chladnú, aby sme si pri šúpaní nepopálili prsty, na zmesi olivového oleja a masla osmahneme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska. Pridáme pásiky anglickej slaniny (môže byť aj iná chudšia) a roztlačený cesnak. Ešte pár minút miešame, pridáme víno, prevaríme a potom odstavíme.
Zapekaciu misu vymastíme maslom, na dno poukladáme kolieska zemiakov, ktoré osolíme a okoreníme. Na to príde vrstva cibuľovo-slaninkovej zmesi a potom syr nakrájaný na kúsky alebo plátky - čo nám vyhovuje lepšie. Nasleduje druhá vrstva zemiakov, soľ, korenie, zvyšok z panvice a opäť kúsky syra. Všetko to zalejeme créme fraiche, ale ja som dala kyslú smotanu, lebo ju máme radšej a má aj menej tuku. :)
Dáme piecť do vyhriatej rúry a na posledných 5 minút prepneme na gril. Podávame s nejakým dobrým šalátom, aby sme vykomenzovali sýtosť a kalorickosť tohto jedla. Ale - stojí to zato. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk