Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Tartiflette alias pravé francúzske zemiaky

Tartiflette alias pravé francúzske zemiaky

Španielsky vtáčik okolo Španielska ani neletel, Turci netušia, čo je to turecký med (ten náš jarmočný) a Francúzi by naše francúzske zemiaky s klobáskou alebo párkami len ťažko prijali za svoje. Ale - tie naše francúzáky sa trochu ponášajú na ich tradičné jedlo tartiflette. Možno ste už o ňom počuli. Toto jedlo je typické pre región Savojsko a vajcia by ste v ňom hľadali márne. Zato syr reblochon (asi najlepší syr, aký som kedy jedla) mu dodáva špecifickú chuť spolu s vínom a slaninkou. Ak máte možnosť, určite si toto jedlo spravte s originál surovinami.

  • Porcie 2 porcie
  • Čas prípravy 30 minút
  • Čas varenia 15 minút 200°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

700 g  zemiaky
160 g  camembert alebo iný syr s bielou plesňou
1 ks  biela cibuľa
1 ks  červená cibuľa
2 ks  strúčik cesnaku
100 g  anglická slaninka
0,5 dl  suché biele víno
 soľ
 mleté čierne korenie
 olivový olej
 maslo
 créme fraiche alebo kyslá smotana

Postup prípravy

No keďže reblochon je u nás viac-menej nezohnateľný, poslúži aj camembert, resp. hermelín. My sme to skúšali s ním a dopadlo to veľmi dobre. :)

Najskôr si uvaríme zemiaky v šupke. Kým nám chladnú, aby sme si pri šúpaní nepopálili prsty, na zmesi olivového oleja a masla osmahneme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska. Pridáme pásiky anglickej slaniny (môže byť aj iná chudšia) a roztlačený cesnak. Ešte pár minút miešame, pridáme víno, prevaríme a potom odstavíme. 

Zapekaciu misu vymastíme maslom, na dno poukladáme kolieska zemiakov, ktoré osolíme a okoreníme. Na to príde vrstva cibuľovo-slaninkovej zmesi a potom syr nakrájaný na kúsky alebo plátky - čo nám vyhovuje lepšie. Nasleduje druhá vrstva zemiakov, soľ, korenie, zvyšok z panvice a opäť kúsky syra. Všetko to zalejeme créme fraiche, ale ja som dala kyslú smotanu, lebo ju máme radšej a má aj menej tuku. :) 

Dáme piecť do vyhriatej rúry a na posledných 5 minút prepneme na gril. Podávame s nejakým dobrým šalátom, aby sme vykomenzovali sýtosť a kalorickosť tohto jedla. Ale - stojí to zato. ;)

18. 2. 2016 16:09

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty