Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Multi-orechová torta bez múky

Multi-orechová torta bez múky
torta

Milujem, keď má niekto z mojich blízkych narodky alebo meniny - mám totiž dôvod piecť! Lebo veď slávnostnú tortu si nenapečiete len tak ku káve. Tentoraz oslavuje svokor, ktorému moje koláče vždy chutia, ale zväčša nezabudne dodať: mohla si tam dať aj orechy. Tak tipujem, že tortička plná vlašských a lieskových orechov by mu mohla chutiť. :)

  • Čas varenia 40 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
KORPUS
8 ks  vajce
200 g  mleté orechy (najlepšie zmes vlašských a lieskových)
100 g  trstinový cukor
100 g  krupicový cukor
1 PL  kakao
1 PL  uvarená káva
 olej na vymastenie formy
 
PARÍŽSKY KRÉM
250 ml  šľahačková smotana
125 g  čokoláda na varenie
1  vanilkový cukor
1 PL  krupicový cukor
50 g  maslo
 + navyše - čučoriedkový lekvár, tuzemský rum, čokoláda na varenie, trochu tuku, ovocie a orechy na ozdobu

Postup prípravy

Korpus z orechov som skúšala prvýkrát, ale určite nie naposledy. Môžete ho urobiť čisto z vlašských orechov, no ja som dala vlašských len polovicu a zvyšok som doplnila mletými mandľami (ostalo mi trošku z predošlého pečenia) a lieskovcami. Tie sú tam úžasné a dodajú torte skvelú chuť. Keďže som zohnala len nelúpané, najskôr som ich nasucho opražila na panvici a potom som hnedú šupku zošúchala dolu. Oriešky tak zároveň získali ešte lepšiu chuť.

Žĺtky oddelíme od bielkov a vymiešame ich s cukrom do biela. Potom do zmesi pridáme kávu, kakao, pomleté orechy a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Dno menšej tortovej formy (priemer 21 cm) vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme. Nalejeme polovicu cesta a pečieme vo vyhriatej rúre, až kým špáradlový test neodhalí, že je korpus hotový. Samozrejme, nevyberáme ho hneď, ale necháme aspoň čiastočne vychladnúť vo vypnutej a neskôr pootvorenej rúre, aby nespľasol. To isté zopakujeme s druhou polovicou cesta - korpusy teda budú dva.

Keď vychladnú, každý prerežeme na polovicu a získame štyri pláty. Horný korpus by mal byť otočený spodkom hore, aby bol zvrchu pekne rovný.

Kým korpusy chladnú, spravíme si krém. Do kastróla vylejeme šľahačku, pridáme cukor a necháme rozpustiť horkú čokoládu. Privedieme do varu, ale varíme len krátko, potom odstavíme a necháme vychladnúť - najlepšie v chladničke alebo v tomto ročnom období aj na balkóne. :)

Túto zmes vyšľaháme ako šľahačku - volá sa to parížska šľahačka. A zmiešame ju so zmäknutým maslom a kakaom, čím nám vznikne parížsky krém. 

Každý plát hojne pokvapkáme rumom, natrieme džemom a krémom.

Krém dáme aj na boky, kto chce aj na vrch, ale ja som ho chcela mať pekný hladký. 

Boky efektne obhádžeme rozdrevnými orechmi a popritláčame. Dáme stuhnúť. Nakoniec vrch oblejeme čokoládovou polevou, aby efektne stekala dolu, a dielo uvedieme do dokonalosti čerstvým ovocím, orechmi a podobne. Ja som využila aj bonbóny Ferrero Rocher, ktoré chuťovo aj výzorovo ladia s celou tortou, a čučoriedky, ktoré zasa ladia s džemom.

A krásna, moderná tortička je na svete! :)

PS: Práve sme ju dojedli. Bola dosť sýta, ale vynikajúca!

20. 2. 2016 11:31

Páči sa ti recept?

Komentáre

Mozessavydavat.sk | 12. 3. 2016 19:01 | mail
Ďakujeme krásne a sme radi, že chutilo a že recepty sa šíria svetom. ;-)
Magda | 12. 3. 2016 18:40
Spravila som tortu na moje a priateľove narodeniny a okrem toho, že všetkým strašne chutila, jedna moja kamarátka ma celiakiu a tuto tortu mohla jesť aj ona. Inak, žijem na kanarskych ostrovoch a moji kamaráti sú všetci španieli, takže recept obstál aj v medzinárodnom hodnotení. Teším sa na ďalšie príspevky.

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty