Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Škoricová brioška
Ak milujete chuť a vôňu škorice tak, ako môj zákonitý, potom je pre vás tento koláč, či skôr raňajkové pečivo, veľmi nebezpečné. Pretože sa dá krásne trhať rukami a vždy, keď odtrhnete jeden kúsok, láka vás to na ďalší. Ja mám škoricu rada, ale len v koláčoch, (na pene z kapučína ju neznesiem) a po treťom kúsku s maslom a hojnou vrstvou medu som prestala počítať. :) Mňam!
- 35 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
225 g | polohrubá múka |
200 g | hladká múka |
7 g | sušené droždie |
1 dl | mlieko |
2 ks | vanilkový cukor |
2 ks | vajce |
100 g | maslo |
štipka soli | |
2 ČL | škorica |
hrozienka | |
tuzemský rum | |
50 g | maslo |
2-3 PL | med alebo cukor |
2ČL | škorica |
Postup prípravy
Hrozienka prepláchneme a namočíme ich do rumu. Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, pridáme štipku cukru a múky. Múku preosejeme. Ja používam pol na pol polohrubú s hladkou, ale pokojne môžete dať buď jednu, alebo druhú, alebo ešte lepšie špaldovú (mne sa minula a už som bola lenivá chodiť do obchodu).
Pridáme cukor, soľ, škoricu, prelejeme kvások, rozpustené maslo a vajcia. Vymiešame cesto, do ktorého na záver vmiešame aj napučané hrozienka. Malo by sa odliepať od stien misy, čiže ak je príliš tuhé, pridáme trošku mlieka alebo masla a ak príliš tekuté, pridáme múku.
Prikryjeme a necháme nakysnúť asi hodinu.
Preložíme na dosku, vyvaľkáme, narežeme na pláty vo veľkosti chlebíkovej formy, ktorú máme. Plátov vám vyjde asi 4 až 5. Zarobíme si škoricové maslo tak, že maslo necháme rozpustiť a rozmiešame v ňom med a škoricu. Poriadne natrieme každý plát a poukladáme ich na seba. Potom ich narežeme na štvorce a tie poukladáme vedľa seba do formy. Tiež ich spájame škoricovým maslom a natrieme ním aj povrch.
Necháme ešte podkysnúť vo forme, asi nejakých 10 minút, a potom dáme piecť.
V polovici pečenia ešte môžeme povrch briošky natrieť zvyšným maslom. Krásne nám to schrumkavie a skramelizuje. :)
Brioška je niečo ako vianočka, takže nie je presladená a najlepšie chutí natretá džemom alebo medom.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk