Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Žihľavová polievka so slaninkou

Žihľavová polievka so slaninkou

Je zadarmo a navyše strašne zdravá. Žihľavy sa fakt netreba báť, dá sa použiť prakticky všade tam, kde špenát, len treba jedlo viac dochutiť, aby ste nemali pocit, že jete "zelinu". Najlepšie je použiť listy mladučkej rastliny, prípadne len vrchné výhonky a menšie listy. Keď pôjdete na žihľavu, nezabudnite si košík alebo plátenú tašku a rukavice!

  • Porcie 2 porcie
  • Čas prípravy 15 minút
  • Čas varenia 15 minút
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

50 g  listy žihľavy
1/2  cibuľa
1-2 ks  strúčik cesnaku
1 ks  zemiak
6 ks  plátok anglickej slaninky
 olivový olej
 maslo
 vývar
 mleté čierne korenie
 soľ
 chlieb

Postup prípravy

Už dávnejšie som z nej chcela niečo urobiť, keďže viem, kde rastie krásna žihľavka - ďaleko od cesty a s malou šancou byť ocikaná od psov. Takže keď som v novom Apetite uvidela recept na polievku, nakoplo ma to. A výsledok príjemne prekvapil. Nebojte sa a pustite sa doňho aj vy. ;)

Najlepšie je pracovať s čerstvou žihľavou, no ak si ju nazbierame deň vopred, treba ju dať do chladničky tak ako je. Pred použitím opláchneme a necháme odkvapkať. Pomocou rukavíc otrháme listy a odvážime si potrebné množstvo. Radšej viac ako menej, nech je polievka pekne zelená.

V hrnci rozohrejeme olivový olej a maslo, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a štyri plátky slaninky. Zvyšné dva si necháme na ozdobu. Opražíme, pridáme zemiak nakrájaný na malé kúsky a po chvíli aj žihľavu. Sparíme, potom zalejeme vývarom alebo vodou (ja som pridala trochu bio zeleninového bujónu, ktorý je dobrou voľbou, ak nie je poruke vývar). S vodou tiež opatrne, radšej menej, aby nebola polievka príliš riedka. Osolíme, dochutíme mletým korením, prípadne bylinkami. A varíme, kým nie sú zemiaky mäkké. Potom rozmixujeme do hladka. Na tanieroch dozdobíme opečeným chlebíkom (krajší je natrhaný, nie nakrájaný) a opraženými kolieskami cibule a pásikmi slaniny. Chutí naozaj skvelo. :)

 

 

 

25. 4. 2016 14:58

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty