Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Obrátený rebarborovo-jablkový koláč

Obrátený rebarborovo-jablkový koláč

Chuť rebarbory sa mi spája s detstvom a na bublaniny a báleše s ňou nedám dopustiť. Tento koláčik je však iná káva. Kyslastá rebarbora, sladký karamel a k tomu jablkovo-škoricová klasika vytvárajú spolu geniálnu kombináciu. Stačí pridať šľahačku či kopček zmrzliny a dezert je súci aj na slávnostný stôl. :)

  • Čas prípravy 25 minút
  • Čas varenia 25 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

300 g  rebarbora
1-2  jablko
100 g  trstinový cukor
 1 ks škoricový cukor
2 PL  citrónová šťava
 maslo na vymazanie formy
 
CESTO
100 g  hladká múka
100 g  krupicový cukor
1 ČL  vanilkový extrakt
50 g  mleté mandle
1/4 ČL  kypriaci prášok
3-4 ks  vajce
50 g  maslo

Postup prípravy

Obrátený koláč má tú výhodu, že keď ho vyklopíte, všetko ovocie bude hore. A ešte aj pekne poukladané, ako puzzle. Najskôr si očistíme rebarboru a zbavíme ju šupky. Narežeme ju na kúsky dlhé asi 3 cm a ak sú hrubé, prekrojíme ich aj pozdĺžne. Jablko očistíme a nakrájame na mesiačiky. Spolu s rebarborou, citrónovou šťavou a polovicou trstinového cukru ich dáme variť do kastróla na pár minút. Keď všetko pekne pustí šťavu, povyberáme jablká aj rebarboru do sitka, odkvapkanú šťavu ešte pridáme k tej zvyšnej a na miernom ohni vmiešame škoricový cukor aj zvyšok trstinového. Keď sa rozpustí, zvýšime teplotu a za stáleho miešania asi 6 minút vytvoríme redší karamel. Nalejeme ho do maslom vymastenej formy na tart a krúživým pohybom rozlejeme po celej ploche. Poukladáme jablká a rebarboru tak, aby sa pekne striedali. 

Vyhrejeme si rúru a pustíme sa do cesta. Toto je úplne skvelé, jemné, vláčne a voňavé. Inšpirácia Apetitom, ale pomer surovín som si prispôsobila okrúhlej forme. Iné už tuším ani nebudem robiť. ;)

Takže vajíčka, cukor a vanilkový extrakt spolu vymiešame pomocou ručného šľahača. Šľaháme aj 10 minút, aby zmes pekne zväčšila objem. Potom ručne opatrne zapracujeme múku, kypriaci prášok a mleté mandle. Nakoniec vmiešame aj rozpustené maslo. Vylejeme na ovocie, zarovnáme a dáme piecť. Po upečení koláč vyklopíme (môžeme si pomôcť mokrou utierkou - najskôr plech prikryjeme tanierom, otočíme a prikryjeme utierkou. O chvíľu sám vypadne).

Je taký ľahučký, že nie je problém zjesť na posedenie aj tri kúsky. :))

Tip: Skúšala som aj verziu len čisto s jablkami a tiež to dopadlo super, takže sem pridávam foto na inšpiráciu. Postup presne ten istý, len možno trochu menej cukru treba, ale ak máte radi sladké, prežijete to v úplnej pohode. :P

Obrátený jablkový koláč. Podávaný s kyslou smotanou, jemne osladenou vanilkovým cukrom. ;)

30. 4. 2016 10:40

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty