Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Obrátený rebarborovo-jablkový koláč

Obrátený rebarborovo-jablkový koláč

Chuť rebarbory sa mi spája s detstvom a na bublaniny a báleše s ňou nedám dopustiť. Tento koláčik je však iná káva. Kyslastá rebarbora, sladký karamel a k tomu jablkovo-škoricová klasika vytvárajú spolu geniálnu kombináciu. Stačí pridať šľahačku či kopček zmrzliny a dezert je súci aj na slávnostný stôl. :)

Postup prípravy

Obrátený koláč má tú výhodu, že keď ho vyklopíte, všetko ovocie bude hore. A ešte aj pekne poukladané, ako puzzle. Najskôr si očistíme rebarboru a zbavíme ju šupky. Narežeme ju na kúsky dlhé asi 3 cm a ak sú hrubé, prekrojíme ich aj pozdĺžne. Jablko očistíme a nakrájame na mesiačiky. Spolu s rebarborou, citrónovou šťavou a polovicou trstinového cukru ich dáme variť do kastróla na pár minút. Keď všetko pekne pustí šťavu, povyberáme jablká aj rebarboru do sitka, odkvapkanú šťavu ešte pridáme k tej zvyšnej a na miernom ohni vmiešame škoricový cukor aj zvyšok trstinového. Keď sa rozpustí, zvýšime teplotu a za stáleho miešania asi 6 minút vytvoríme redší karamel. Nalejeme ho do maslom vymastenej formy na tart a krúživým pohybom rozlejeme po celej ploche. Poukladáme jablká a rebarboru tak, aby sa pekne striedali. 

Vyhrejeme si rúru a pustíme sa do cesta. Toto je úplne skvelé, jemné, vláčne a voňavé. Inšpirácia Apetitom, ale pomer surovín som si prispôsobila okrúhlej forme. Iné už tuším ani nebudem robiť. ;)

Takže vajíčka, cukor a vanilkový extrakt spolu vymiešame pomocou ručného šľahača. Šľaháme aj 10 minút, aby zmes pekne zväčšila objem. Potom ručne opatrne zapracujeme múku, kypriaci prášok a mleté mandle. Nakoniec vmiešame aj rozpustené maslo. Vylejeme na ovocie, zarovnáme a dáme piecť. Po upečení koláč vyklopíme (môžeme si pomôcť mokrou utierkou - najskôr plech prikryjeme tanierom, otočíme a prikryjeme utierkou. O chvíľu sám vypadne).

Je taký ľahučký, že nie je problém zjesť na posedenie aj tri kúsky. :))

Tip: Skúšala som aj verziu len čisto s jablkami a tiež to dopadlo super, takže sem pridávam foto na inšpiráciu. Postup presne ten istý, len možno trochu menej cukru treba, ale ak máte radi sladké, prežijete to v úplnej pohode. :P

Obrátený jablkový koláč. Podávaný s kyslou smotanou, jemne osladenou vanilkovým cukrom. ;)

30. 4. 2016 10:40

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty