Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Makovo-citrónový cheesecake

Makovo-citrónový cheesecake
cheesecake

Budem sa opakovať, ale mak je najlepšia vec na svete! A ešte aj veľmi zdravý a plný vápnika. V kombinácii s jablkami či slivkami je ideálny do sýtejších, zimných dezertov. No stačí ho doplniť citrónom a získate veľmi svieži letný dezert. Tento čískejk je navyše odľahčený, lebo gro tvoria ricotta a tvaroh.

  • Čas varenia 45 minút 150°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 Forma s priemerom 20 cm:
100 g  sušienky
70 g  maslo (alebo podľa potreby)
250 g  ricotta
250 g  tvaroh
100 g  cream cheese (Lučina)
175 g  kyslá smotana
1 ks  vanilkový cukor
7 PL  práškový cukor
5 PL  mletý mak
3 ks  vajce
1 ks  žĺtok
2 ČL  citrónová šťava
2 ČL  citrónová kôra
 (džem)

Postup prípravy

Klasicky si pomelieme keksíky a zmiešame ich s rozpusteným maslom. Ja teraz všetko robím v menšej forme s priemerom 20 cm, lebo tak sú torty a koláče menšie a vyššie, takže krajšie. Toto množstvo keksíkovej zmesi vystačí na vyloženie dna, ak chcete ťahať aj okraje, treba jej viac,

Formu vyložíme papierom na pečenie. Na dno rozložíme a utľapkáme keksíkovo-maslovú zmes a dáme zachladiť na 15 minút.

Dáme si vyhriať rúru a rovno do nej vložíme veľký plech naplnený do polovice vodou. Nad neho umiestnime mriežku, na ktorej sa bude piecť čískejk v pare bez toho, aby sme museli formu ponárať do vody.

Všetky mliečne zložky si vymiešame dokopy spolu s cukrom, ja som použila tučný hrudkovitý tvaroh, preto som si pomohla ponorným mixérom. Potom ručne po jednom vmiešame vajcia a žĺtok, pridáme citrónovú šťavu a kôru a nakoniec vmiešame aj pomletý mak. Stuhnutý keksíkový základ môžeme natrieť džemom, ale nemusíme. Na to vylejeme čísovú zmes a urovnáme. Dáme piecť. Hotový bude, keď zvrchu začne zlatnúť a na dotyk bude pevný. Ideálne je nechať ho chvíľu dôjsť v už vypnutej rúre, potom ju pootvoriť a až po čiastočnom vychladnutí vybrať von. 

Pred podávaním ho treba nechať pár hodín v chladničke. Ozdobiť ho môžete ako ja celým makom a strúhanou kôrou. Alebo podľa vlastnej fantázie. :)

Tip: Tiež môžete na vychladnutý koláč rozotrieť kyslú smotanu s trochou cukru a citrónu, ktorá ho osvieži a zjednotí povrch, ak by bol popraskaný. Nechajte ešte stuhnúť v chladničke.

5. 5. 2016 20:16

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty