Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Cheesecake s jahodovo-malinovou polevou

Cheesecake s jahodovo-malinovou polevou
cheesecake

Náš malý poklad má už tri mesiace a mala svoje prvé meninky. Oslávili sme ich grilovačkou a mamina (teda ja) zabezpečila dezert. Najjednoduchšie bolo upiecť večer pred oslavou čískejk, dať ho do chladničky a na druhý deň už len dozdobiť čerstvým ovocím. Mňam! Malá si síce na ňom ešte pochutnať nemohla, ale gratulanti ho zlupli ako malinu.

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
KORPUS
60 g  špaldová múka
50 g  kokosový cukor
100 g  mleté mandle alebo orechy
3 ks  žĺtok
1 PL  maslo
 štipka soli
180 g  kyslá smotana
 
TVAROHOVÉ TELO
3 k  vajce
1 ks  žĺtok
500 g  tvaroh
250 g  mascarpone
250 g  kyslá smotana
150 g  ricotta
200 g  krupicový cukor
 vanilkové semienka
 šťava z 1 limetky alebo 1/2 citróna
2 PL  Zlatý klas
 
POLEVA
200 g  jahody
100 g  maliny
1  vanilkový cukor
1 PL  trstinový cukor
1 PL  šťava z limetky
1 ČL  chia semienka
 jahody, maliny a čučoriedky na ozdobu

Postup prípravy

Chcela som trochu zdravšiu verziu cheesecakeu, preto jeho hlavnú zložku tvorí čerstvý plnotučný tvaroh. Do korpusu som použila tiež zdravšie ingrediencie a polevu som miesto solamylom zahustila chia semienkami. Všetky tieto nápady som čerpala z receptu Miriam Kalisovej a tlieskam jej hlavne za tú polevu - skvelý nápad! Korpus ma až tak neoslovil, ale oproti keksíkovo-maslovému základu je zdravší a nie taký sýty. Mak sa mi nechcelo mlieť, tak som ho nahradila mandľami, cukor som použila kokosový a celkovo som celý cheesecake osladila viac - a bol akurát. Tu je recept po mojich úpravách. :) Množstvo je na väčšiu okrúhlu formu s priemerom 24 cm.

Vyložíme ju papierom na pečenie. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vylejeme ich na dno formy. Urovnáme a dáme piecť na 200 stupňov asi na 20 minút. 

Medzitým zmiešame prísady na tvarohové telo cheesecakeu a prešľaháme ich ponorným mixérom, aby sme z tvarohu odstránili hrudky. Vylejeme na upečené a vychladnuté cesto. Do rúry vložíme veľký plech s vodou a nad neho umiestnime formu s koláčom. Pečieme radšej pomalšie, na nižšej teplote (to už som sa naučila, inak čískejk popraská). Čiže asi 150 stupňov približne hodinku a potom rúru vypneme. Po chvíli ju pootvoríme a čískejk vyberieme, až keď je čiastočne vychladnutý.

Ovocie v kastróliku rozvaríme spolu s cukrom a šťavou. Miešame, aby neprihorelo. Keď už je takmer na kašu, mixneme ho tyčovým mixérom. Ak je ešte riedka, redukujeme na miernej teplote. Potom odstavíme a vmiešame chia semienka. Za občasného premiešania necháme vychladnúť a zhustnúť, trvá to asi pol hodinu. 

Potom rovnomerne rozotrieme na vychladnutý koláč a dáme do chladničky. :)

Na druhý deň, alebo aspoň za 6 hodín, vyberieme a ozdobíme ešte čerstvým ovocím.

Ocino vyrobil vlajočky a je to hotovo! :)

5. 6. 2016 22:07

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty