Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Nápoje

Bazový sirup

Bazový sirup
klasika

Bazový sirup je láska na celý život. Keď som bola malá, u babičky sme pili bazovú malinovku na hektolitre. Žiaľ, babička zomrela veľmi skoro a chuť bazového sirupu ostala nostalgicky spätá s detstvom. Znova som ju objavila až vďaka novodobým hipsterským kaviarničkám. A odkedy viem, že urobiť sirup je vlastne úplne jednoduché, pijem ho najradšej doma.

Postup prípravy

Základom je ustriehnuť, kedy biela baza kvitne. Potom nájsť takú, ktorá nerastie pri ceste a je tak akurát rozkvitnutá. 

Sklenené fľaše dobre umyjeme, vypláchneme vriacou vodou, prípadne vydezinfikujeme liehom. Vodu v hrnci prevaríme spolu s kyselinou citrónovou a necháme vychladnúť. Potom do nej natlačíme čo najviac bazových kvetov. Zaťažíme tanierom a necháme lúhovať celý deň a noc. 

Precedíme cez sitko a gázu, aby sa zachytili všetky nečistoty aj pele. Vylejeme do väčšieho hrnca a mierne zohrejeme, asi na 50 stupňov. Vysypeme 1 kg cukru a miešaním rozpustíme. Takto pokračujeme aj so zvyšným cukrom. Miešanie je trochu namáhavé, ale cukor sa skôr či neskôr vždy rozpustí. :) 

Ešte teplý sirup nalievame pomocou lievika do fliaš. Skladujeme na chladnom mieste. My sme ho nestrelizovali a nebol problém. Myslím, že cukor a kyselina citrónová na zakonzervovanie stačí. Tak na zdravie!

Tip: Kyselinu citrónovú môžete nahradiť aj citrónmi, v tom prípade ale určite zvoľte chemicky neošetrené. Nakrájajte ich na kolieska a nechajte macerovať spolu s kvetmi bazy, prípadne dajte dolu vrchnú šupku, aby sirup nebol horký. Niekto nahrádza biely cukor trstinovým, ale ja to neodporúčam. Chuťovo je horší a ani farba nie je nič moc. To už radšej zvoľte med, v tom prípade si však nie som istá trvanlivosťou sirupu a radšej by som ho spravila v malom na okamžitú spotrebu. Ak odskúšate, dajte vedieť!

11. 3. 2014 12:35

Páči sa ti recept?

Komentáre

Miroslava | 24. 5. 2018 7:31 | mail

Kvety bazy sú najlepšie, keď sa zbierajú za slnečného dňa, no neviem, či sa aj oplachujú. http://www.foodfest.sk/bazovy-sirup-recept/ Tu sa píše, že na bazový sirup treba jemne
smile


Mozessavydavat.sk | 15. 5. 2018 20:16 | mail

Dobrý deň, tak rôzne, majú ich napr. v JYSKU alebo v Ikea. Áno, používam ich opakovane. smile


Zuzana | 15. 5. 2018 19:45 | mail

dobry den,kde kupujete tie pekne flase na sirup?daju sa pouzit aj na viac krat alebo su jednorazove(hlavne tie uzavery)?dakujem.zuzka


Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty