Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bazový sirup

Bazový sirup
klasikasirup

Bazový sirup je láska na celý život. Keď som bola malá, u babičky sme pili bazovú malinovku na hektolitre. Žiaľ, babička zomrela veľmi skoro a chuť bazového sirupu ostala nostalgicky spätá s detstvom. Znova som ju objavila až vďaka novodobým hipsterským kaviarničkám. A odkedy viem, že urobiť sirup je vlastne úplne jednoduché, pijem ho najradšej doma.

  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

60 ks  kvet bazy
5 l  voda
150 g  kyselina citrónová (potravinárska) alebo 7 citrónov
4-5 kg  kryštálový cukor

Postup prípravy

Základom je ustriehnuť, kedy biela baza kvitne. Potom nájsť takú, ktorá nerastie pri ceste a je tak akurát rozkvitnutá. 

Sklenené fľaše dobre umyjeme, vypláchneme vriacou vodou, prípadne vydezinfikujeme liehom. Vodu v hrnci prevaríme spolu s kyselinou citrónovou a necháme vychladnúť. Potom do nej natlačíme čo najviac bazových kvetov. Zaťažíme tanierom a necháme lúhovať celý deň a noc. 

Precedíme cez sitko a gázu, aby sa zachytili všetky nečistoty aj pele. Vylejeme do väčšieho hrnca a mierne zohrejeme, asi na 50 stupňov. Vysypeme 1 kg cukru a miešaním rozpustíme. Takto pokračujeme aj so zvyšným cukrom. Miešanie je trochu namáhavé, ale cukor sa skôr či neskôr vždy rozpustí. :) 

Ešte teplý sirup nalievame pomocou lievika do fliaš. Skladujeme na chladnom mieste. My sme ho nestrelizovali a nebol problém. Myslím, že cukor a kyselina citrónová na zakonzervovanie stačí. Tak na zdravie!

Tip: Kyselinu citrónovú môžete nahradiť aj citrónmi, v tom prípade ale určite zvoľte chemicky neošetrené. Nakrájajte ich na kolieska a nechajte macerovať spolu s kvetmi bazy, prípadne dajte dolu vrchnú šupku, aby sirup nebol horký. Niekto nahrádza biely cukor trstinovým, ale ja to neodporúčam. Chuťovo je horší a ani farba nie je nič moc. To už radšej zvoľte med, v tom prípade si však nie som istá trvanlivosťou sirupu a radšej by som ho spravila v malom na okamžitú spotrebu. Ak odskúšate, dajte vedieť!

11. 3. 2014 12:35

Páči sa ti recept?

Komentáre

Miroslava | 24. 5. 2018 7:31 | mail
Kvety bazy sú najlepšie, keď sa zbierajú za slnečného dňa, no neviem, či sa aj oplachujú. http://www.foodfest.sk/bazovy-sirup-recept/ Tu sa píše, že na bazový sirup treba jemne
;-)
Mozessavydavat.sk | 15. 5. 2018 20:16 | mail
Dobrý deň, tak rôzne, majú ich napr. v JYSKU alebo v Ikea. Áno, používam ich opakovane. :-)
Zuzana | 15. 5. 2018 19:45 | mail
dobry den,kde kupujete tie pekne flase na sirup?daju sa pouzit aj na viac krat alebo su jednorazove(hlavne tie uzavery)?dakujem.zuzka

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty