Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Hovädzie mäso a divina

Plnená paprika de luxe

Plnená paprika de luxe

Aj jedlá, ktoré bývali postrachom školskej jedálne sa dajú spraviť chutne, ak sú robené poctivo. V prípade plnenej papriky to znamená hlavne kvalitnú omáčku - pekne červenú a rajčinovú, nie hnedú z malej konzervy pretlaku a s kopou zápražky. Ja mleté bravčové nemusím, takže aj plnenú papriku robím z vlastnoručne pomletého pekného kusu hovädzieho mäska (ale zase nie sviečkovica :P). A nevarím, ale pečiem ju v rúre. Je to podľa mňa chutnejšie a robí sa to samo. :)

Postup prípravy

Papriky, rajčiny, cibuľa... teraz je tá správna sezóna na plnenú papriku. Samozrejme, keď chcete vyrábať omáčku z čerstvých rajčín, chce to viac času - blanšírovanie, varenie, mixovanie, pasírovanie... Ja som to tentoraz nedala a použila som už hotové pasírované paradajky.

Najskôr si pripravíme mäsovú zmes. Uvaríme ryžu, stačí aj tak ako cestovinu - vo väčšom množstve vody. Mäso pomelieme, cibuľu (použila som jednu menšiu bielu a jednu malú červenú) nasekáme nadrobno, zmiešame s ryžou a pridáme vajíčko a žĺtok. Možno by stačilo aj jedno samostatné vajce. Dochutíme horčicou, soľou a mletým korením.

Z paprík odrežeme vrchnú časť a vydlabeme ich. Pomocou malej lyžičky naplníme mäsovou zmesou a zo zvyšku vytvarujeme guľky. Keď som bola malá, tú slizkú, mierne rozvarenú papriku som neznášala, ale treba ju tam kvôli chuti omáčky, hehe, ale pri pečení sa aj trochu pripečie a nie je taká mazľavá.

Guľky aj mäso trčiace z paprík obalíme v hladkej múke. A teraz omáčku. V hrnci rozpustíme maslo, orestujeme lyžicu múky, zalejeme pretlakom, doplníme vodou, ochutíme soľou, cukrom, kto má rád aj muškátovým orieškom. Ideálne je časť vody nahradiť vývarom. Múka aj maslo sa dajú vynechať a máte expresnejšiu verziu, čiže zalejete len dochuteným pretlakom s vodou a omáčka sa už sama uvarí v rúre.

Do hlbšieho plechu uložíme papriky a guľky a zalejeme omáčkou. Nádobu volíme tak, aby boli guľky aspoň do polovice ponorené.

Dáme piecť odokryté do rúry a v polovici pootáčame. Až tak veľa sa neodparí, takže malo by ostať celkom slušné množstvo omáčky.

S knedľou u nás nie, stačí chlieb alebo varené zemiaky. A lyžica kyslej smotany. ;)

8. 9. 2016 12:22

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty