Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bezmäsité

Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta

Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta

Nie sú pirohy ako pirohy a tieto sú echt zemiakové! Presne takéto robí moja maminka a nedám na ne dopustiť. Základ je, aby množstvo múky tvorilo maximálne polovicu, ideálne len tretinu množstva zemiakov. A ako docielite, aby zemiaky "nepojedli" toľko múky? Treba ich nechať dostatočne dlho odstáť, ideálne cez noc. ;)

Postup prípravy

OK, toto jedlo nie je zrovna rýchlovka, ale mala by ju ovládať každá správna gazdiná, alebo gazda - jeden z nich určite, aby ste nemuseli na pirohy chodiť niekam na salaš vždy, keď vás prepadne chuť. (A verte či nie, na niektorých salašoch ich aj tak podávajú urobené z polotovaru ;) )

Zemiaky teda uvaríme v šupke, pokojne urobte z polovičnej dávky (v tom prípade dajte žĺtok celý a bielka menej), ale keďže je to pomerne prácne, radšej urobím viac a dám zamraziť na horšie časy. Na druhý deň ich ošúpeme a postrúhame. (Jeden menší zemiak si odložíme bokom.) Zmiešame s múkou, vajcom a dosolíme. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, napríklad pomocou pohára. Z bryndze a odloženého zemiaka urobíme plnku, dochutiť môžeme pažítkou, ale netreba ničím. Na polovicu každého kruhu navrstvíme plnku a priklopíme druhou polovicou. Prstami alebo vidličkou popritláčame, aby sa nám pirohy pekne spojili. Na tento druh cesta sa formička až tak nehodí, aspoň u nás sa neosvedčila.

Pirohy potom varíme v osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, chvíľu ich ešte povaríme, potom vyberieme a premiešame s trochou masti alebo masla.

Podávame s kyslou smotanou a poliate vyškvarenou slaninkou. Ja som tentoraz zvolila vegetariánsku verziu s opraženou cibuľkou. Aj tak super. ;)

11. 10. 2016 11:13

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty