Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Cviklový quiche s fetou a cibuľkou

Cviklový quiche s fetou a cibuľkou
slaný koláč

Cvikla zažíva svoju renesanciu, čo znamená, že ľudia konečne prichádzajú na to, aká je to všestranná surovina a že to nie je len o sterilizovaných kockách v školskej jedálni. Hlavne teraz v zime, keď je sezónnej zeleniny pomenej, sa ju nebojte jesť čo najviac. V kombinácii so slanými syrmi je dokonalá a taký je aj tento lahodný kiš - ideálny aj ako pohostenie pre návštevu. ;)

  • Čas varenia 40 minút 190°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
CESTO
190 g  hladká múka
100 g  maslo
5 PL  voda
 soľ
 
NÁPLŇ
400 g  cvikla
250 g  feta syr
2 ks  cibuľa
1,5 PL  trstinový cukor
1 PL  maslo
1  strúčik cesnaku
 soľ
 mleté čierne korenie
 (tymián)
100 ml  šľahačková smotana
2  vajce

Postup prípravy

Cesto môžeme použiť aj lístkové, ale ja mám radšej krehké, a nie je to nič ťažké. Studené maslo nakrájame na malé kocky a rukou zmiesime s múkou a vodou. Jemne osolíme. Ak by bolo príliš suché, pridáme vodu, ak riedke, pridáme múku. Cesto dáme na polhodinu do chladničky.

Cviklu si uvaríme (ja varím v šupke) alebo upečieme takmer do mäkka. Ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké plátky. V panvičke necháme rozpustiť maslo, orestujeme cibuľu nakrájanú na krúžky a keď je do sklovita, zasypeme cukrom. Miešame asi 3 minútky, aby skaramelizovala.

Cesto vyberieme z chladničky a ručne utľapkáme do formy tak, aby malo rovnomernú hrúbku a siahalo až po okraje. Dá sa aj rozvaľkať a preniesť do formy, ale ja to mám takto radšej, je tor rýchlejšie a nezašpiním toľko riadu. :D Formu mastiť netreba, keďže cesto je samo o sebe dosť mastné. Popicháme vidličkou, položíme kúsok pečiaceho papiera a zaťažíme napr. strukovinou, aby sa nám pri pečení nenadvihlo.

Pečieme na 190 stupňov asi 15 minút. Potom vyberieme, môžeme potrieť vajíčkom, aby sa lepšie oddelila plnka od cesta, a uložíme polovicu cviklových plátkov. Rozdrobíme väčšinu fety, na ňu príde cibuľka, potom opäť cvikla a zvyšok fety. Urovnáme a zalejeme vajíčkami rozmiešanými v smotane, do ktorej sme pridali trochu soli, mletého korenia, prelisovaný cesnak a ak máme, aj tymián.

Dáme do rúry a dopekáme ešte asi 25 minút tak, aby bol povrch zlatistý. Krájame až vychladnuté.

 

24. 11. 2016 9:52

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty