Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Čokoládovo-perníkové crinkles

Čokoládovo-perníkové crinkles
Vianoce

Že ste o nich ešte nepočuli? Nič si z toho nerobte, donedávna ani ja, a zrazu boli všade! Tomu krásne popraskanému vzhľadu sa jednoducho nedalo odolať, a tak som sa do nich pustila. Celkom úspešne a mám pre vás aj niekoľko postrehov. ;)

  • Čas varenia 10 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

200 g  hladká múka
50 g  trstinový cukor
60 g  maslo
2 ks  vajce
200 g  horká čokoláda
1 ČL  kypriaci prášok
1 PL  tuzemský rum
(1 ČL  vanilkový extrakt)
1 ČL  perníkové korenie
1/4 ČL  sóda bikarbóna
 štipka soli
 + kryštálový a práškový cukor na obaľovanie

Postup prípravy

Najlepšie vianočné pečivo je jednoznačne linecké, ale treba si rozšíriť obzory a občas upiecť aj niečo nové. Crinkles sú vlastne veľmi ľahké. Áno, to biele, v čom sú obalené, nie je nič iné ako cukor, takže ak ich nechcete mať presladené, do cesta dajte len asi polovicu množstva, čo uvádza väčšina receptov. (Ja už mám množstvo upravené.)

Najskôr si teda čokoládu a maslo rozpustíme nad parou a necháme trochu vychladnúť. Do masy metličkou vmiešame cukor, rum, prípadne vanilkový extrakt. Vajíčka prešľaháme a vmiešame ich k čokoládovej zmesi. Nakoniec po častiach zapracujeme múku s kypriacim práškom, sódou, perníkovým korením a štipkou soli.

Takto zarobené cesto dáme prikryté do chladničky, aby stuhlo a dalo sa s ním lepšie pracovať. (Stačí aj hodinka.) 

V dlaniach formujeme guľôčky asi vo veľkosti orecha. Guľôčky obaľujeme v kryštálovom cukre a následne dobre vyváľame v práškovom. Tento krok sa robí preto, aby vynikla ich popraskaná štruktúra. Dá sa to vraj nahradiť obalením v kokosovej a následne v mandľovej múke, ale neskúšala som. Ako som časom zistila, guľky je dobré robiť po jednej, čiže vygúľať a následne obaliť, až potom vygúľať ďalšiu. Teplo z dlaní totiž zabezpečí, že sa cukor lepšie prilepí.

Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení sú krehké a mäkké, ale keď vychladnú, spevnejú, akurát vo vnútri ostanú mäkké. Ta čo, idete na ne aj vy? ;)

6. 12. 2016 12:10

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty