Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

BezmäsitéDezerty

Mandľový pšenový nákyp s jablkami

Mandľový pšenový nákyp s jablkami
bez lepkubez mlieka

Pšeno, čiže lúpané proso, patrí vďaka svojmu nutričnému zloženiu medzi superpotraviny, navyše je bezlepkové. Keď som mala v tehotenstve anémiu, hľadala som zdroje železa. A pšeno v takejto podobe je naň bohaté až-až. Aby sa lepšie vstrebávalo, je dobré nepoužiť v nákype žiadne živočíšne mlieko, a doplniť ho vitamínom C. Preto kombinácia mandľové mlieko a pomaranč. :)

Postup prípravy

Niektorí sú zo pšena sklamaní, pretože ak sa zle urobí, vie byť hnusné - horké alebo tvrdé. Horkosti sa dá zbaviť tak, že pšeno pred varením trikrát prepláchneme horúcou vodou z kanvice. Až potom ho dáme variť do vody, alebo v tomto prípade, do mandľového mlieka, ochuteného vanilkovým cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Varíme ako ryžu na ryžový nákyp - odokryté na miernom plameni, mlieko postupne prilievame a kašu miešame, aby neprihorela.

Keď je pšeno uvarené, teda mäkké, alebo aspoň al dente, a čiastočne rozvarené, necháme ho trochu vychladnúť. V mise rozmiešame vajíčka, pridáme nastrúhané jablká, pšenovú kašu a hrozienka, ktoré sme predtým umyli a namočili do rumu. Zmes vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej formy (ak chcete bezlepkovú verziu, použite kukuričnú strúhanku alebo pomleté mandle). Dáme zapiecť.

Chutí super teplý aj studený, s pomarančom alebo kompótom. Chválili aj stravníci, ktorí nedôverujú zdravým a menej známym potravinám. :)

V takejto podobe bude pšeno zaručene mäkkučké. Pozor, vanilku a citrónovú kôru určite nevynechávajte, hlavne vďaka nim má nákyp svoju lahodnú chuť.

Tip: Použila som mandľové mlieko z obchodu, bolo už osladené, preto mi stačil jeden vanilkáč. Ak by som stíhala, urobila by som si vlastné mlieko, skúste aj vy, podľa tohto receptu. ;)

...

Zo pšena si môžete uvariť aj skvelú kašu s kokosovým mliekom. Alebo slané "rizoto". A ak máte chuť na klasický ryžový nákyp, recept nájdete tu. :)

19. 4. 2017 10:44

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Marek | 21. 4. 2017 11:04 | mailwww

Mňam, výborné!


Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty