Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Teľací gyros s tzatziki a hranolčekmi
Väčšina kebabární v našich končinách predáva vlastne gyros, resp. niečo, čo má podstatne bližšie ku gréckej, ako k tureckej kuchyni. Najlepší kebabogyros majú podľa mňa na parkovisku pri Čajke (Trnavčania vedia). Okrem kuracieho mávajú v ponuke aj teľací a ten je úplne mňam. A včera som dostala nenormálnu chuť na niečo takéto, trošku nezdravé, ale voňavé a letné.
- 2 porcie
- vyprážanie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
500 g | teľacie mäso |
2 PL | olivový olej |
1 PL | citrónová šťava |
1/2 bal. | korenie na gyros |
1 | grécky biely jogurt |
1 | šalátová uhorka |
1 | strúčik cesnaku |
soľ | |
mleté korenie štyroch farieb | |
kôpor | |
zemiaky | |
olej | |
soľ |
Postup prípravy
Začať treba mäskom, lebo je dobré, aby si zopár hodín poležalo v marináde. Tú si pripravíme zmiešaním oleja, citrónovej šťavy a korenia na gyros - dala som asi polovicu balíčka. Kupované zmesi korenín obvykle nepoužívam, ale teraz som potrebovala dosiahnuť naozaj autentickú chuť a neviem, či by sa mi to podarilo. A áno, bola som na to aj lenivá. :D
Mäso nakrájame na slížiky a rukami ich premiešame s marinádou. Dáme do uzatvárateľnej nádoby a šup do chladničky minimálne na hodinu, ale pokojne aj na celú noc.
Tzatziki dressing si pripravíme tak, že uhorku olúpeme a nstrúhame najemno. Osolíme a po chvíli z nej vymačkáme všetku vodu. Zmiešame s jogurtom, pretlačeným cesnakom, nasekaným čerstvým kôprom a podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
Gyros môžeme podávať aj v pita chlebe alebo žemli, ale my sme dostali chuť na hranolky. Také správne chrumkavé. Takže sme ich spravili osvedčeným spôsobom, ktorý nájdete aj v tomto recepte na burgre.
Pointa je, že nakrájané zemiaky sa najskôr pár minút predvaria, potom schladia, uložia do chladničky, osušia a následne sa vysmážajú.
Všetko to podávame s čerstvou zeleninou. Mňam!
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk