Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Tvarohovo - černicový tart

Tvarohovo - černicový tart
tart

Po siedmich mesiacoch musím konštatovať, že bývanie na dedine je oproti mestu možno nudnejšie (teda vlastne pokojnejšie som chcela povedať), ale zase má množstvo výhod. Čistý vzduch, les na skok, všetci sa tu zdravia a - hneď za domom nám rastú černice! Dnes som ich oberala strapatá v pyžame a šľapkách a bolo mi to srdečne jedno. :)

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
CESTO
150 g  celozrnná špaldová múka
2,5 PL  práškový cukor
125 g  maslo
2 PL  studená voda
 
NÁPLŇ
250 g  tučný hrudkovitý tvaroh
250 g  odtučnený tvaroh
1  kyslá smotana
1  vajce
2 ks  vanilkový cukor
 práškový cukor podľa potreby
2 PL  Zlatý klas
 trochu nastrúhanej čerstvej alebo sušenej citrónovej kôry
2,5 dl  černice

Postup prípravy

Nie že by mi robilo problém zjesť ich len tak samotné, ale bolo by to barbarstvo. Hneď som si ich totiž predstavila v koláči. A o chvíľu už som miesila cesto a mixovala plnku. Je to jednoduchý recept a výborná je aj verzia s čučoriedkami.

Maslo nakrájame na malé kocky a rukami ho zapracujeme do múky zmiešanej s cukrom. Pridáme vodu tak, aby nám vzniklo kompaktné cesto. (Ak by sa drobilo, treba pridať ešte trochu vody). To prikryté v miske alebo zabalené vo fólii dáme stuhnúť do chladničky aspoň na hodinu.

Potom vyvaľkáme na kruh, prenesieme na valčeku do formy a urovnáme, alebo len rukami rovnomerne utľapkáme do formy tak, aby bolo pokryté dno aj boky cca do polovice (ak použijete formu s odnímateľným dnom ako ja). Cesto je dosť maslové, takže formu už vymazávať netreba.

Popicháme vidličkou, položíme papier na pečenie a fazule, aby sa nám cesto pri pečení nedvihlo. Dáme do rúry predpiecť asi na 10 minút.

Suroviny na plnku vymiešame dokopy tyčovým mixérom. Asi dve tretiny vylejeme na predpečené cesto, zvyšok rozmixujeme spolu s polovicou černíc a vylejeme do stredu bielej plnky. Ja som špajľou urobila po okraji osmičky, ale dá sa to aj inak, prípadne môže byť takto ozdobený celý povrch koláča, ako v tomto recepte na mramorový cheesecake. ;)

Na vrch nasypeme černice a dáme späť do rúry piecť, kým plnka nebude aj v strede tuhá na dotyk.

 

6. 8. 2017 16:51

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty