Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Vegánsky cícerový guláš

Vegánsky cícerový guláš

Viem variť celkom dobrý, vlastne doosť dobrý kotlíkový guláš. Ale nemala som zrovna mäso ani chuť naň... a tak som skúsila vegánsku verziu s cícerom. Napriek tomu, že výraz vegánsky guláš je skoro oxymoron, bol výborný a "oklamala" som ním aj môjho chlapa.

  • Čas varenia 180 minút
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

2,5 dl  cícer (uvarený alebo sterilizovaný)
2 ks  cibuľa
1  strúčik cesnaku
2 ks  mrkva
1  petržlen
1 ks  zelená paprika
2 ks  kápia
6 ks  paradajka
3 ks  zemiak
 olej alebo ghí
1 ČL  mletá paprika
 soľ
 drvená rasca
 majoránka
 gulášové korenie

Postup prípravy

A ešte som sa aj vyžívala v tom, že všetko okrem cíceru bolo zo záhradky.

Ak použijete sušený cícer, treba ho deň vopred namočiť a potom v novej vode uvariť domäkka. Ja mávam už uvarený cícer zamrazený, čo je veľmi praktické, alebo používam zaváraný.

Na oleji osmažíme cibuľu, ktorá nám vytvorí základ a hlavne nesmie prihorieť. Keď už je zlatisá, pridáme kolieska mrkvy a petržlenu, zarestujeme, osolíme, pridáme aj nakrájanú papriku a následne mletú papriku. Len pol minútky premiešame a hneď zalejme studenou vodou. Pridáme rascu, korenie, prelisovaný cesnak a pokrájané paradajky zbavené šupiek, prípadne nahradíme hotovou passatou. Kúsok zemiaka môžeme nastrúhať alebo nakrájať na kúsky a pridať už teraz, aby zahustil guláš. Dusíme, kým sa zelenina aspoň čiastočne nerozvarí. Kým by bola na kašu, trvalo by to dosť dlho, preto mám zlepšovák, ktorý som odkukala od Jamieho Olievra, a to samozahustenie. Proste odoberieme naberačku - dve guláša bokom a rozmixujeme. Zemiaky nakrájame a pridáme asi 10-15 minút pred dovarením a keď sú mäkké, vmiešame už hotový cícer. Ochutnáme a ešte doladíme, čím treba, napríklad majoránkou. Môžete dať aj trochu domáceho kečupu, čili omáčky alebo paradajkovo-paprikovej "trnavskej" nátierky. Prevaríme a podávame s chlebom.

Tip: Výborná je aj verzia s fazuľou, v tom prípade použijeme strakatú alebo purpurovú fazuľku. :)

Tip 2: Takýto guláš sa dá premeniť aj na exotickejšiu verziu. Stačí vynechať majorán a gulášové korenie a namiesto nich pridať kurkumu, rímsku rascu, korenie garam masala a strúhaný zázvor.

20. 9. 2017 22:30

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty