Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vegánsky cícerový guláš
Viem variť celkom dobrý, vlastne doosť dobrý kotlíkový guláš. Ale nemala som zrovna mäso ani chuť naň... a tak som skúsila vegánsku verziu s cícerom. Napriek tomu, že výraz vegánsky guláš je skoro oxymoron, bol výborný a "oklamala" som ním aj môjho chlapa.
- 180 minút
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
2,5 dl | cícer (uvarený alebo sterilizovaný) |
2 ks | cibuľa |
1 | strúčik cesnaku |
2 ks | mrkva |
1 | petržlen |
1 ks | zelená paprika |
2 ks | kápia |
6 ks | paradajka |
3 ks | zemiak |
olej alebo ghí | |
1 ČL | mletá paprika |
soľ | |
drvená rasca | |
majoránka | |
gulášové korenie |
Postup prípravy
A ešte som sa aj vyžívala v tom, že všetko okrem cíceru bolo zo záhradky.
Ak použijete sušený cícer, treba ho deň vopred namočiť a potom v novej vode uvariť domäkka. Ja mávam už uvarený cícer zamrazený, čo je veľmi praktické, alebo používam zaváraný.
Na oleji osmažíme cibuľu, ktorá nám vytvorí základ a hlavne nesmie prihorieť. Keď už je zlatisá, pridáme kolieska mrkvy a petržlenu, zarestujeme, osolíme, pridáme aj nakrájanú papriku a následne mletú papriku. Len pol minútky premiešame a hneď zalejme studenou vodou. Pridáme rascu, korenie, prelisovaný cesnak a pokrájané paradajky zbavené šupiek, prípadne nahradíme hotovou passatou. Kúsok zemiaka môžeme nastrúhať alebo nakrájať na kúsky a pridať už teraz, aby zahustil guláš. Dusíme, kým sa zelenina aspoň čiastočne nerozvarí. Kým by bola na kašu, trvalo by to dosť dlho, preto mám zlepšovák, ktorý som odkukala od Jamieho Olievra, a to samozahustenie. Proste odoberieme naberačku - dve guláša bokom a rozmixujeme. Zemiaky nakrájame a pridáme asi 10-15 minút pred dovarením a keď sú mäkké, vmiešame už hotový cícer. Ochutnáme a ešte doladíme, čím treba, napríklad majoránkou. Môžete dať aj trochu domáceho kečupu, čili omáčky alebo paradajkovo-paprikovej "trnavskej" nátierky. Prevaríme a podávame s chlebom.
Tip: Výborná je aj verzia s fazuľou, v tom prípade použijeme strakatú alebo purpurovú fazuľku. :)
Tip 2: Takýto guláš sa dá premeniť aj na exotickejšiu verziu. Stačí vynechať majorán a gulášové korenie a namiesto nich pridať kurkumu, rímsku rascu, korenie garam masala a strúhaný zázvor.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk