Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Jemná čokoládová bábovka s perníkovou hruškou
V tieto dni mi akosi chýba energia. Z babieho leta sme sa prešupli rovno do sychravého počasia, nič sa mi nechce, som umrnčaná a už teraz sa hrozím zmeny času na zimný. Našťastie viem, ako si zdvihnúť náladu. :) Sadnúť si ku krbu do môjho obľúbeného ikeáckeho žltého kresla, popíjať mätový čaj a zajedať ho niečím dobrým. Táto bábovka je jesenný životabudič! A okrem kakaa je v nej aj naozajstná čokoládka, vďaka ktorej sa až rozplýva na jazyku.
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
300 g | polohrubá múka |
170 g | trstinový cukor |
1 | vanilkový cukor |
3 ks | vajce |
110 g | maslo |
1 | kypriaci prášok do pečiva |
1 ČL | škorica |
3 PL | holandské kakao |
100 g | horká čokoláda |
180 g | grécky biely jogurt |
3 PL | šťavy z varenia hrušiek |
2 - 3 | zrelé hrušky |
1 ČL | perníkové korenie |
2 ČL | trstinový cukor |
Postup prípravy
Najskôr si pripravíme hrušky. Zbavíme ich šupky a jadrovníkov, dáme ich do kastróla a pridáme vodu - asi 1 dl, perníkové korenie aj cukor. Necháme zovrieť a krátko povaríme, aby hrušky zmäkli. Potom ich necháme vychladnúť.
Nad parou rozpustíme maslo a čokoládu. Cukor a celé vajcia vyšľaháme do penista. Po častiach zapracujeme aj čokoládovú hmotu. Sypké prísady zmiešame extra v mise a taktiež ich po častiach vmiešame do masy. Nakoniec pridáme aj jogurt a trochu šťavy, v ktorej sa varili hrušky.
Premiešame a asi tretinu cesta vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Hrušky nakrájame na malé kocky, polovicu rozložíme na cesto, vylejeme druhú tretinu cesta a uložíme aj ostatné hrušky. Zalejeme zvyšným cestom a dáme piecť do vyhriatej rúry na horný a dolný ohrev najskôr na vyššiu teplotu (asi 200 stupňov), potom ju znížime na 160 - 150 stupňov. Najneskôr o hodinu by mala byť bábovka hotová.
Necháme ju trochu vychladnúť, potom ju otočíme hore dnom na servírovací tanier a necháme vychladnúť úplne. K hladkému vyklopeniu pomáha prikryť formu mokrou utierkou alebo dať už čiastočne vychladnutú bábovku do chladničky.
Ja som hotovú bábovečku ešte poliala čokoládovým ganache. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk