Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Sypaný makový koláč bez cesta
Vždy som mala na koláčoch radšej plnku ako cesto. Taký závin alebo buchta s malým množstvom plnky sa u mňa rovná trestnému činu. Ešte predtým, ako som tento makovník vôbec vyskúšala, som tušila, že to bude niečo presne pre mňa. A veru vôbec nesklamal. Navyše ho zvládne upiecť aj dieťa alebo absolútny kuchynský antitalent.
- 10 minút
- 40 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1000 g | jablká |
200 g | tučný hrudkovitý tvaroh |
250 ml | mletý mak |
250 ml | detská krupica |
150 ml | trstinový cukor |
1/2 ČL | kypriaci prášok do pečiva |
1 ČL | škorica |
1-2 | vanilkový cukor |
125 g | maslo |
+ na vymastenie formy |
Postup prípravy
Jediná nevýhoda je, že sa trošku trúsi a nie až tak super drží tvar, čo mu ale zase dodáva rustikálny šmrnc. A keďže je to niečo ako štrúdľa bez cesta, aj chuťovo môže mať podoby rôznych štrúdlí.
Táto verzia s makom je úplne božská. Ja som mala doma načatý tvaroh a tak som ho tam kde-tu roztrúsila. Mňam. :)
Jablká nahrubo nastrúhame. Sypké suroviny okrem vanilkového cukru zmiešame v mise. Dáme pozor, je to 250 ml, teda 1 hrnček, nie 250 gramov, ako sa mi to podarilo pomýliť. :D
Malý hlbší plech vymažeme maslom a nasypeme prvú vsrtvu - tretinu sypkej zmesi. Potom bude nasledovať polovica jabĺk a pomedzi ne roztrúsená polovica tvarohu. Posypeme vanilkovým cukrom, prípadne, ak máte v úmysle zakomponovať hrozienka, urobte to v tomto kroku. Na to príde sypká zmes a na ňu zase jablká, tvaroh a vanilkový poprašok. Koláč ukončíme sypkou vrstvou, utrasieme, utľapkáme a romnomerne nastrúhame maslo. (Je dobré dať ho na chvíľu do mrazničky).
Potom už len dáme piecť do vyhriatej rúry, kým sa okraje nezačnú sfarbovať do zlatista.
...
Vyskúšajte si upiecť aj sypaný tvarohový koláč alebo verziu s jabĺčkami. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk