Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Perníkový cheesecake s medovníkovým korpusom

Perníkový cheesecake s medovníkovým korpusom
cheesecakeVianoce

Čískejky pečiem rada, lebo ja sama ich rada jem, hlavne odkedy som sa naučila robiť odľahčenú verziu z nízkotučného tvarohu. Na chuti to neuberie a človek sa necíti preplnený už po jednom kúsku. Tento perníkový je ideálnym dezertom na Vianoce, lebo spája tradíciu a súčasnosť. A využijete aj medovníčky, ktoré "ostali na ocot". ;)

  • Čas varenia 55 minút 170°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

180 g  medovníky
115 g  maslo
400 g  odtučnený termizovaný tvaroh
250 g  mascarpone
50 g  Lučina
1 ks  vajce
1 ks  žĺtok
1  vanilkový cukor
6-7 PL  krupicový cukor
1,5 ČL  perníkové korenie
1 PL  hladká múka
1 ČL  citrónová šťava
 
POLEVA
1  kaki
 šťava z 1/2 pomaranča
 štipka škorice
1 ČL  solamyl
 + zrnká granátového jablka na dozdobenie

Postup prípravy

Skúsila som si to už tri roky dozadu pri tomto hruškovom cheesecaku. Medovníčky je dobré zbaviť aspoň časti cukrovej polevy, aby nebol korpus príliš sladký. Potom ich rozdrvíme na omrvinky a zmiešame s rozpusteným maslom. Hmota musí po stlačení medzi prstami držať pokope. Ak by bola prílš suchá, dajte viac masla. Tortovú formu s odnímateľným dnom jemne vymažeme maslom a potom na dno i boky rukami popritláčame perníkovú hmotu. Toto množstvo je na formu s priemerom 16 centimetrov tak, že cesto siaha až po samý vrch.

Dáme do chladničky a ideme na syrovú hmotu. V mise len ručne metličkou vymiešame tvaroh s mascarpone a Lučinou, pridáme cukor, perníkové korenie, múku, citrónovú šťavu, vajce a žĺtok. Vylejeme na vychladené cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry so starým plechom alebo hrnčekom s vodou, ktorý umiestnime na dno rúry. Zabezpečíme tak vláčnosť a jemnosť cheesecaku.

Po upečení necháme vychladnúť v (pootvorenej) rúre a potom dáme do chladničky.

Povrch čískejku môžeme ozdobiť ľubovoľne. Ja som tentoraz zvolila polevu z kaki, ktoré som nakrájala na kúsky, podusila s trochou pomarančovej šťavy, rozmixovala a zahustila solamylom. Dá sa použiť aj želatína alebo chia semienka ako v tomto cheesecaku.

V takomto prevedení sme s ním privítali nový rok 2018. :)

 

Tip: Ak nemáte kaki, môžete použiť aj mango. Skvelá je tiež verzia s karamelom. ;) Recept na polevu nájdete tu.

 

2. 1. 2018 18:22

Páči sa ti recept?

Komentáre

mozessavydavat.sk | 22. 12. 2018 15:09
Ahoj, napriklad slany karamel :-) alebo nahradit kaki mangom..
Maja | 21. 12. 2018 18:06
Prosim ta co by som mohla dat namiedto tej kaki polevy?

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty