Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Kváskový chlieb s ovsenými vločkami

Kváskový chlieb s ovsenými vločkami

O chvíľu s mojím kváskom oslávime prvé výročie. Hlavne posledné mesiace je náš vzťah intenzívny, pretože pečiem aspoň trikrát do týždňa. Spočiatku som sa veľmi striktne držala receptov a pokynov v nich, no postupne som sa osmelila a niekde som si dovolila popustiť uzdu. Tento chlebík je príjemný mix dnes už úplne bežných surovín, ktoré zoženiete snáď v každom obchode, aj u nás v dedine.

  • Čas varenia 35 minút
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
ROZKVAS
150 g  vody
150 g  ražnej chlebovej múky
1 PL  kvások
 
PRIDÁME
150 g  pšeničnej chlebovej múky
140 g  hladkej špaldovej múky
50 g  jemné ovsené vločky
200 g  voda
2 ČL  soľ
1 ČL  mletá rasca
(1-2 PL  ľanové semienka)

Postup prípravy

Po tom, čo som z knihy Kváskovanie vyskúšala väčšinu receptov na chlieb, stali sa niektoré z nich mojimi obľúbenými. A tento som si prispôsobila natoľko, že si dovolím dať ho aj sem. ;)

Ďalší postup je pre kváskovačov viac-menej rutina, ale pre istotu ho rozpíšem.

Suroviny na štartér zmiešame v miske, prikryjeme (stačí aj tanierom) a necháme pri izbovej teplote rozkvasiť. Čas sa udáva 9 až 12 hodín, ale všetko zívisí od teploty v miestnosti a sily kvásku. Určite odporúčam test v pohári vody. Ak sa nám zdá, že už je štartér pripravený, odoberieme malú lyžičku do pohára s vodou. Ak pláva, je hotový, ak sa ponorí na dno, musíme počkať a vyskúšať znova o nejakú pol hodinku.

K štartéru pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Ak by sa neodliepalo a bolo príliš riedke, treba pridať ešte trochu múky. Ja si šetrím ruky a miesim v robotovi s hnetacím nástavcom, ale vraj nie je nad to miesiť ručne a byť v kontakte s cestom. Tak si vyberte :).

Cesto prikryjeme (snažím sa minimalizovať fólie a podobné veci, preto prikrývam len utierkoulopím, priklopím tanierom a v pohode) a necháme podkysnúť nejaké 2 - 3 hodinky (kompromis 2 a pol). Počas toho dva až trikrát poprekladáme.

A dostávame sa do finále. Cesto vyberieme na jemne pomúčenú dosku, poprekladáme a vytvarujeme bochník. Dáme prikryté finálne kysnúť do ošatky vysypanej kukuričným škrobom. To trvá tiež nejaké 2 - 2 a pol hodiny alebo celú noc v chladničke.

Cesto takto zväčší svoj objem.

Do rúry na strednú priečku vložíme plytký plech a dolu na dno dáme starý plech, ktorý slúži na zaparovanie. Rozohrejeme ju na 250 stupňov a po rozohriatí ešte aspoň 10 minút počkáme. Bochník vyklopíme na papier na pečenie alebo silikónovú podložku. Ja ich mám už rovno položené na drevenej doske, z ktorej sádzam chlieb do rúry.

Štetcom oprášime zvyšky škrobu a chlieb narežeme najlepšie žiletkou alebo aspoň ostrým nožom. Buď efektne alebo hocijak, tento vločkový chlieb sa totiž zvykne popraskať. Čo najrýchlejšie otvoríme rúru a na plech šupneme chlieb aj s papierom alebo podložkou. Do spodného plechu vylejeme hrnček vody a rúru zavrieme. Po 10 - 15 minútach stíšime teplotu na 200 stupňov, rúru vyvetráme a spodný plech vyberieme. Dopekáme ešte 20 - 30 minút. Moja rúra napríklad pečie zo spodu slabšie, takže ku koncu už chlieb pečiem len na mriežke, ktorú preložím čo najnižšie.

Upečený chlebík má po zaklopaní znieť duto a tiež byť pekne sfarbený.

 

Necháme vychladnúť na mriežke a až potom krájame. Takýto bochník spotrebujeme cca za 2 dni, no ak by ste neboli až takí chleboví, odporúčam dať časť do mraziaka a vytiahnuť zase až pred jedením. Čerstvý totiž chutí najlepšie. Ale inak vydrží v pohode päť dní, možno aj dlhšie. Skladujeme ho v ľanovom vrecku alebo zabalený v obyčajnej bavlnenej utierke.

 

6. 2. 2018 9:33

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty