Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bravčové mäso

Krémové cviklovo-špenátové rizoto s panenkou

Krémové cviklovo-špenátové rizoto s panenkou

Dnes som riešila dilemu, či urobiť cviklové alebo špenátové rizoto, rozumej také to v talianskom štýle zo špeci ryže s vývarom a vínom. Nakoniec som dala špenát aj cviklu plus panenku, lebo veď nedeľa, tak nejaké mäsko by sa patrilo. Myslím, že to k sebe celé dosť dobre pasovalo a ešte aj pekne farebne kontrastovalo.

Postup prípravy

Sú dva typy ľudí - depešáci a metalisti, psíčkari a mačičkári, horskí a morskí... zemiakoví a ryžoví. :P (Teda jasné, že je milión typov ľudí, ale viete, ako som to myslela.) Pointa je, že ja aj Marek sme ryžoví. Nie, že by sme nemali radi zemiaky, no nikdy si ich v konkurencii ryže nedáme a úprimne, vo varenej podobe sú skôr nutné zlo. Ryžu teda môžem a nebojím sa priznať, že aj úplne klasické slovenské guľatozrnné rizoto. :) V poslednej dobe uvedomelejšieho stravovania síce používam hlavne basmati ryžu (ktorá má vraj najmenej arzénu) alebo nejakú alternatívu ako pšeno, krúpy, bulgur, atď. 

Talianske risotto je však niekde úplne inde, ani nemám pocit, že jem ryžu. Skrátka jem chuťovo výrazné, sýte a krémové jedlo. Tak ako toto.

A ako naň? Treba sa hlavne pripraviť, potom je to už brnkačka. Treba mať vývar. (Najlepšie vždy poruke v mrazničke). Je dobré mať aj vopred uvarenú cviklu, aspoň ja to tak robím. (Cviklu varím v celku v šupke v odokrytom hrnci, lebo tak sa vraj najlepšie zbaví kyseliny šťavelovej, ktorá neguje prospešné látky v cvikle, resp. znižuje ich využiteľnosť).

Na troche olivového oleja a obyčajného alebo ghee masla osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, jarnú cibuľku alebo šalotku. Keď je sklovitá, pridáme ryžu a osmažíme ju zo všetkých strán. Následne zalejeme vínom. Malo by ho byť toľko, aby pojalo všetku ryžu, viac netreba. Pomiešame a chvíľku prevaríme, aby sa odparil alkohol. Potom pridáme trochu vývaru, tak, aby v ňom ryža plávala. Necháme vstrebať, občas premiešame a zase pridáme naberačku vývaru. Ak sme nesolili a ani vývar nie je slaný, v tomto bode aj osolíme. Vývar pridávame dovtedy, kým nie je ryža al dente a konzistencia rizota tak akurát krémová. Krátko pred dovarením pridáme aj špenátové listy natrhané na kúsky a najemno nastrúhanú ošúpanú cviklu. Nakoniec odstavíme, vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán, riadime sa hlavne svojimi chuťami. Mne sa tam žiadal aj cesnak, tak som tam jeden strúčik dala, ale nie je to nutné. 

Panenku nakrájame na kolieska, rukou roztlačíme, z oboch strán osolíme a z jednej jemne okoreníme. Na panvici rozohrejeme olej a ghee alebo maslo a panenky z oboch strán opečieme. Prikryjeme pokrievkou a na slabej teplote ešte necháme dôjsť. Podávame s rizotom.

11. 2. 2018 20:42

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty