Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Zelerový krém

Zelerový krém

Koreňová zelenina je jednou z mála, ktoré sa dajú bežne uskladniť a vydržia vám celú zimu, takže ak si potrpíte na sezónne potraviny, mrkvu, petržlen a zeler používate v kuchyni asi veľmi často. Ja som sa donedávna so zelerom nekamarátila a po skúsenostiach so zeleninovou polievkou či majonézovým šalátom, v ktorých figuroval, som vyhlasovala, že ho nemám rada. Ale už viem, ako ho v kuchyni použiť tak, aby mi chutil. (Ešte nejako prísť na chuť stonkovému zeleru. :P)

  • Porcie 2 porcie
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

250 g  zeler
1  stredne veľký zemiak
1/2  cibuľa
 ghee
 soľ
 vývar (voda)
2-3 PL  kyslá smotana + na podávanie

Postup prípravy

K zeleru sa hodí niečo svieže a sladké, ako napríklad v tomto šaláte. Druhá delikateska je táto  krémová polievka, v ktorej zeler trošku zjemňujú zemiaky a skvelo ho dopĺňa pochúťková smotana, ktorá je v tomto prípade nutnosťou. Ak človek (teda ja), ktorému prekážali dve kocky zeleru v nejakom jedle, skonzumuje v inom jedle pol obrovskej buľvy bez mihnutia oka, asi na tom niečo bude. ;)

Začneme tak, ako pri väčšine krémových polievok. Na tuku (ghee, oliváč, iný olej...) osmažíme nakrájanú cibuľu. Keď je sklovitá, pridáme na kúsky nakrájaný očistený zeler. Osolíme, môžeme pridať trošku zdravej verzie vegety (napríklad Nesoldík bez glutamánu a soli od Davídkovho koření). Ja keď nemám vývar a zalievam iba vodou, používam bio bujón v prášku z DM, ale len trošku. Prikryjeme a varíme. Po chvíli pridáme aj zemiak nakrájaný na kocky. Vody dáme len toľko, aby tesne zakryla zeleninu. Keď krém, tak krém, žiadne priesvitné brečky. :) Ak by bola príliš hustá, ľahko sa zriedi neskôr.

Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Potom si trochu odoberieme do misky a zmiešame s kyslou smotanou. Obsah misky vlejeme späť do polievky. Tento trik používam, aby sa smotana v horúcej polievke nezrazila.

Prevaríme a môžeme podávať. Ako inak, s kopčekom smotany, prípadne krutónmi.

15. 2. 2018 14:42

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty