Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Orechovo-rumová torta opitý Izidor

Orechovo-rumová torta opitý Izidor
Veľká noctorta

Tuzemáku v zákuskoch sa nič nevyrovná, milujem tú arómu. Stačí dať trošku a dezert dostane úplne iný rozmer. Aj keď v tejto torte ho nie je len troška, ale rovno deci. :) Je však taká sýta, že jeden kúsok bohato stačí.

Suroviny

50 g  polohrubá múka
2 ks  vajce
75 g  maslo
70 g  cukor
1/2 PL  kakao
1/2  prášok do pečiva
50 g  mleté vlašské orechy
 
ORECHOVÁ VRSTVA
140 g  mleté vlašské orechy
1 dl  tuzemský rum
1  vanilkový cukor
70 g  práškový cukor
+ 3 PL  marhuľový džem
 
KRÉM
160 g  maslo
3 PL  krupicový cukor
1/2  vanilkový cukor
1/2  Zlatý klas
230 ml  mlieko
1 PL  kakao
 
POLEVA
100 g  čokoláda na varenie
1 ČL  kokosový olej

Postup prípravy

Piekla som ju špeciálne pre môjho svokríka k narodkám, lebo zákusok opitý Izidor je jeho obľúbený. Pochutili sme si všetci. Ak by ste ju chceli upiecť, napríklad k Veľkej noci, tu je recept. ;)

Najskôr si spravíme korpus. Bielky oddelíme od žĺtkov, zmiešame s cukrom a vyšľaháme ich do biela. Pridáme žĺtky a po častiach múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame aj roztopené maslo a mleté orechy. Dno formy s priemerom (cca) 21 cm vyložíme papierom na pečenie a vylejeme do nej cesto, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Boky nemusíme mastiť, aspoň bude korpus rovnejší a stred nepôjde do výšky.

Po upečení boky obrežeme nožom a korpus necháme vychladnúť na mriežke.

Na orechovú vrstvu všetky ingrediencie zmiešame ručne v miske a necháme odstáť. Korpus vložíme späť do formy spodkom hore. Natrieme džemom, rozotrieme orechovú zmes a necháme v chladničke zatuhnúť.

A ideme na krém. V troche mlieka rozmiešame Zatý klas, zvyšok dáme variť spolu s cukrom. Rozmiešaný puding opatrne vlejeme do kastróla a za neustáleho miešania (ideálne metličkou) privedieme do varu. Chvíľku necháme prevrieť a keď už bude puding hustý, odstavíme ho. Necháme vychladnúť a občas premiešame. Prípadne prebehneme tyčovým mixérom pre dokonalú hladkosť. :)

Maslo nakrájame na kocky a necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Potom ho rozmiešame v robotovi, pridáme kakao a postupne aj puding. Je dôležité, aby mali rovnakú teplotu, len tak bude krém hladký, bez hrudiek.

Hotový krém natrieme na orechovú vrstvu, stierkou urovnáme. Trochu si necháme na záverečnú dekoráciu.

Dáme do chladničky aspoň na hodinku, aby vrstva stuhla. Polejeme čokoládovou polevou, opäť necháme stuhnúť a na záver ozdobíme. ;)

 

Tip: Ak chcete tento dezert vo forme klasických rezov, tu je moja prvotina na plech. :) Postup je rovnaký.

21. 2. 2018

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty