Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Cuketový prívarok bez mlieka
Čoraz viac ľudí, a teda aj malých detí, netoleruje laktózu či bielkovinu kravského mlieka, alebo im mlieko v strave spôsobuje tráviace či kožné problémy. Priznám sa, dcérke ekzematičke som kravské mlieko v klasickej podobe dala možno dvakrát, aj to len ochutnať. Jedným z dôvodov je aj ten, že nemám prístup k nejakému kvalitnému a u nás by sa ani neminulo. Do varenia používam buď sušené kozie, ktoré vôbec nemá špecifickú koziu chuť, alebo rastlinné. Samozrejme, mliečne výrobky, hlavne kyslomliečne, ale aj tvaroh či syry v pohode papá. Je na každom, ako sa rozhodne. Tento recept vznikol v období, keď som istý čas nemohla jesť žiadne mliečne výrobky a práve vrcholilo obdobie cukín a tekvíc. Chutil vynikajúco, hlavne ten kôpor je v ňom mňam. :) Vek od roka, resp. aj trochu skôr.
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1/2 | väčšia cuketa alebo biela tekvica |
1-2 ks | mladá cibuľka |
1/2 PL | ghí |
1 dl | ovsená smotana |
soľ | |
čerstvý kôpor | |
voda alebo vývar podľa potreby |
Postup prípravy
Na ghí opražíme nakrájanú mladú cibuľku, pridáme najemno nastrúhanú cuketu alebo tekvicu (podlhovastú bledozelenú), môžeme dochutiť štipkou soli, čertvým kôprom alebo inými bylinkami. Podlejeme vodou a dusíme, kým nie je cuketa mäkká. Nakoniec vlejeme ovsenú smotanu, v ktorej sme rozmiešali lyžicu špaldovej múky. Necháme prevrieť. Fajnovým papkáčom na záver rozmixujeme. Môžeme podávať s vajíčkom, mäskom, alebo len so zemiakmi.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
Recepty pre deti
V tejto sekcii nájdete recepty pre deti cca od 1 roka, keď už kašovité príkrmy začínajú striedať jedlá podobné dospeláckym. Až vtedy varenie konečne začína byť zábava. A niekedy aj výzva, keď sa snažíte do vášho batoľaťa natlačiť napríklad zeleninu, kým ono by vyžilo z ryže a banánu. Recepty vychádzajú z toho, čo je vhodné a zdravé pre maličké deťúrence. Držia sa týchto zásad:
- žiadny cukor ani iné sladidlá
- ľahko stráviteľné, nie prekombinované jedlá
- hlavne lokálne potraviny, minimum exotiky a potenciálnych alergénov
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk