Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

DezertyChuťovky

Šľahačkové mini mazance

Šľahačkové mini mazance
klasikaVeľká noc

Hutnosť mazancom a vianočkám nesvedčí. Po vyskúšaní tohto receptu sa môj sen o vláčnom, jemnom a voňavom mazanci stal skutočnosťou. No trošku som zabudla, že sa už ledva zapnem do mojich obľúbených džínsov, čomu čerstvé pečivko s hrubou vrstvou masla a džemu asi veľmi neprospeli. :D Nevadí, niečo som rozdala, niečo ukryla do mrazničky a zvyšok si zaslúžene vychutnala.

Postup prípravy

Šľahačkovú smotanu som sa naučila dávať do bublaniny, ktorá je vďaka nej jemnučká. A podobne to zafungovalo aj pri týchto minimazancoch. Jasné, že si môžete upiecť aj jeden veľký, alebo to skombinovať - zopár menších a jeden väčší. Cesta je dosť.

Hrozienka namočíme do rumu. Šľahačku a mlieko zmiešame, odoberieme cca polovicu a mierne zohrejeme, aby bola tekutina vlažná (teplota tela). Pridáme rozdrobené droždie a trochu cukru a múky, ktoré sme odobrali z celkového množstva v recepte. Necháme vzísť kvások. (Ja som nič nezohrievala, celé som to dala do hrnčeka a postavila na radiátor.)

V robotovi vymiešame žĺtky, zmäknuté maslo, cukor, soľ a vanilku. Pridáme kvások, zvyšnú mliečno-šľahačkovú zmes a kôru. Premiešame a postupne zapracujeme aj múku. Ak by bolo cesto príliš suché, pridáme ešte trochu mlieka. Ak by sa lepilo, doplníme múku. Nakoniec vmiešame aj scedené hrozienka, kandizovanú kôru a nasekané orechy.

Cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť asi 50 minút. Potom ho rozdelíme a vyformujeme malé bochníčky, ktoré ukladáme do plechu na muffiny, vyloženého košíčkami. Malo by vyjsť 15 až 20 kúskov. Prikryjeme  a necháme podkysnúť cca hodinu. Pred pečením môžeme narezať do kríža, potrieme rozmiešaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.

Pečieme na spodnom a hornom ohreve najskôr na 180°, po 15 minútach teplotu stiahneme na 160 a dopekáme ešte 30 - 40 minút. Ak by mazance rýchlo tmavli, je dobré prikryť ich zvrchu papierom alebo alobalom.Hotové vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.


 

27. 3. 2018 22:09

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty