Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Šľahačkové mini mazance
Hutnosť mazancom a vianočkám nesvedčí. Po vyskúšaní tohto receptu sa môj sen o vláčnom, jemnom a voňavom mazanci stal skutočnosťou. No trošku som zabudla, že sa už ledva zapnem do mojich obľúbených džínsov, čomu čerstvé pečivko s hrubou vrstvou masla a džemu asi veľmi neprospeli. :D Nevadí, niečo som rozdala, niečo ukryla do mrazničky a zvyšok si zaslúžene vychutnala.
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
400 g | hladká múka |
320 g | hladká špaldová múka |
175 g | maslo |
150 ml | šľahačková smotana |
130 ml | mlieko |
3 k | žĺtok |
130 g | trstinový cukor |
30 g | droždie |
drvená vanilka | |
70 g | hrozienka |
tuzemský rum | |
30 g | kandizovaná pomarančová a citrónová kôra |
50 g | nasekané lieskovce alebo mandle |
kôra z 1/2 citróna | |
štipka soli | |
+ vajce na potretie a mandľové lupienky na posypanie |
Postup prípravy
Šľahačkovú smotanu som sa naučila dávať do bublaniny, ktorá je vďaka nej jemnučká. A podobne to zafungovalo aj pri týchto minimazancoch. Jasné, že si môžete upiecť aj jeden veľký, alebo to skombinovať - zopár menších a jeden väčší. Cesta je dosť.
Hrozienka namočíme do rumu. Šľahačku a mlieko zmiešame, odoberieme cca polovicu a mierne zohrejeme, aby bola tekutina vlažná (teplota tela). Pridáme rozdrobené droždie a trochu cukru a múky, ktoré sme odobrali z celkového množstva v recepte. Necháme vzísť kvások. (Ja som nič nezohrievala, celé som to dala do hrnčeka a postavila na radiátor.)
V robotovi vymiešame žĺtky, zmäknuté maslo, cukor, soľ a vanilku. Pridáme kvások, zvyšnú mliečno-šľahačkovú zmes a kôru. Premiešame a postupne zapracujeme aj múku. Ak by bolo cesto príliš suché, pridáme ešte trochu mlieka. Ak by sa lepilo, doplníme múku. Nakoniec vmiešame aj scedené hrozienka, kandizovanú kôru a nasekané orechy.
Cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť asi 50 minút. Potom ho rozdelíme a vyformujeme malé bochníčky, ktoré ukladáme do plechu na muffiny, vyloženého košíčkami. Malo by vyjsť 15 až 20 kúskov. Prikryjeme a necháme podkysnúť cca hodinu. Pred pečením môžeme narezať do kríža, potrieme rozmiešaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.
Pečieme na spodnom a hornom ohreve najskôr na 180°, po 15 minútach teplotu stiahneme na 160 a dopekáme ešte 30 - 40 minút. Ak by mazance rýchlo tmavli, je dobré prikryť ich zvrchu papierom alebo alobalom.Hotové vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk