Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Šľahačkové mini mazance

Šľahačkové mini mazance
klasikaVeľká noc

Hutnosť mazancom a vianočkám nesvedčí. Po vyskúšaní tohto receptu sa môj sen o vláčnom, jemnom a voňavom mazanci stal skutočnosťou. No trošku som zabudla, že sa už ledva zapnem do mojich obľúbených džínsov, čomu čerstvé pečivko s hrubou vrstvou masla a džemu asi veľmi neprospeli. :D Nevadí, niečo som rozdala, niečo ukryla do mrazničky a zvyšok si zaslúžene vychutnala.

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

400 g  hladká múka
320 g  hladká špaldová múka
175 g  maslo
150 ml  šľahačková smotana
130 ml  mlieko
3 k  žĺtok
130 g  trstinový cukor
30 g  droždie
 drvená vanilka
70 g  hrozienka
 tuzemský rum
30 g  kandizovaná pomarančová a citrónová kôra
50 g  nasekané lieskovce alebo mandle
 kôra z 1/2 citróna
 štipka soli
 + vajce na potretie a mandľové lupienky na posypanie

Postup prípravy

Šľahačkovú smotanu som sa naučila dávať do bublaniny, ktorá je vďaka nej jemnučká. A podobne to zafungovalo aj pri týchto minimazancoch. Jasné, že si môžete upiecť aj jeden veľký, alebo to skombinovať - zopár menších a jeden väčší. Cesta je dosť.

Hrozienka namočíme do rumu. Šľahačku a mlieko zmiešame, odoberieme cca polovicu a mierne zohrejeme, aby bola tekutina vlažná (teplota tela). Pridáme rozdrobené droždie a trochu cukru a múky, ktoré sme odobrali z celkového množstva v recepte. Necháme vzísť kvások. (Ja som nič nezohrievala, celé som to dala do hrnčeka a postavila na radiátor.)

V robotovi vymiešame žĺtky, zmäknuté maslo, cukor, soľ a vanilku. Pridáme kvások, zvyšnú mliečno-šľahačkovú zmes a kôru. Premiešame a postupne zapracujeme aj múku. Ak by bolo cesto príliš suché, pridáme ešte trochu mlieka. Ak by sa lepilo, doplníme múku. Nakoniec vmiešame aj scedené hrozienka, kandizovanú kôru a nasekané orechy.

Cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť asi 50 minút. Potom ho rozdelíme a vyformujeme malé bochníčky, ktoré ukladáme do plechu na muffiny, vyloženého košíčkami. Malo by vyjsť 15 až 20 kúskov. Prikryjeme  a necháme podkysnúť cca hodinu. Pred pečením môžeme narezať do kríža, potrieme rozmiešaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami.

Pečieme na spodnom a hornom ohreve najskôr na 180°, po 15 minútach teplotu stiahneme na 160 a dopekáme ešte 30 - 40 minút. Ak by mazance rýchlo tmavli, je dobré prikryť ich zvrchu papierom alebo alobalom.Hotové vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.


 

27. 3. 2018 22:09

Páči sa ti recept?

Komentáre

Marianna | 14. 4. 2020 13:01 | mail
Pozdravujem Katy, bielky môžem pridať na záver do cesta??

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty