Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Čerešňový koláč clafoutis s amarettom

Čerešňový koláč clafoutis s amarettom

Leto sa mi spája s viacerými chuťami a vôňami. Z detstva je to napríklad chuť dozretých čerešní zo záhrady a následne aj voňavého čerešňového koláča, z dospelosti zasa osviežujúca chuť studeného ružového vína. Inak tieto chute sa dajú krásne spojiť dokopy. A poviem vám, že mi ten pohár vínka padol k tomuto koláčiku lepšie ako obvyklá káva s mliekom. :)

  • Čas varenia 35 minút 175°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

500 g  čerešne
3 ks  vajce
80 g  cukor
100 g  múka
 mletá vanilka
2 PL  amaretto
220 ml  plnotučné mlieko
30 g  maslo
 štipka soli
(1 ČL  škrob)
 + maslo a cukor na vymastenie a vysypanie formy

Postup prípravy

Clafoutis je teraz dosť moderný, takže možno ste už tento pôvodom francúzky koláčik piekli, alebo aspoň jedli. Vyznačuje sa liatym "palacinkovým" cestom, ktoré po upečení ostáva krémové, akoby pudingové. Už keď som s láskou ukladala do špajze fľaštičku polosladkej Frankovky rosé od mojich obľúbených Víno Zeliska, bolo mi jasné, že ju musím spárovať s niečím naozaj dobrým. No a práve hlava tohto rodinného vinárstva, kamarát zo školy Michal Zeliska, mi poradil, nech skúsim nejaký dezert. Podľa možnosti ovocný a nie príliš sladký. Taký akurát k tomuto sviežemu vínku, v ktorom každý cíti tóny červeného ovocia. Jedni lesné jahody, iní maliny, ďalší práve čerešne. A nezabudnite si roséčko dobre vychladiť, ideálne aj na 6 - 7 stupňov.

Do originál koláča sa dávajú celé čerešne aj s kôstkami, čo vyhovuje, keď nestíhate a chcete si urýchliť robotu. Pri pečení sa totiž z kôstok uvoľní aróma, ktorá dodá koláču špecifickú chuť, podobnú likéru amaretto. No keď amaretto primiešate do cesta, urobí ešte lepšiu službu.

Najskôr si vymastíme maslom okrúhlu formu na tart. Dno vysypeme krupicovým cukrom. V mise metličkou vymiešame celé vajcia s cukrom, pridáme štipku soli, múku, vanilku a postupne zapracujeme rozpustené maslo. Nakoniec vmiešame aj mlieko a amaretto.

Do formy poukladáme čerešne, či už celé alebo vykôstkované. Zalejeme ich cestom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Koláč je hotový, keď je zvrchu zlatistý a pevný na dotyk. Necháme ho vychladnúť v rúre a podávame buď vlažný alebo studený.

...

Clafoutis sa dá urobiť aj iným ovocím a môžete ho zapekať aj v samostatných mištičkách. Toto je dokonca bezlepkové, len z mandlí. ;)

 

A k akému jedlu je vhodné podávať polosuché Sémillon & Sauvignon? Čítajte tu. ;)

9. 6. 2018 21:48

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty