Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Pečená kačka s kapustovým šalátom
Aj keď cez deň behám v letných šatách, chladné rána a ešte chladnejšie večery sú jasným dôkazom toho, že jeseň je už tu. S ňou aj vinobrania, jarmoky, hody... Inými slovami burčiak, cigánska, štrúdle, lokše, kačacina. :) Predsavzatia a sledovanie kalórií radšej idú bokom. Aj vy to tak milujete?
- 200 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1 | kačica |
soľ | |
voda | |
(mlieko na potretie) | |
1 kg | biela kapusta |
1 | väčšia mrkva |
100 g | cibuľa |
1/2 PL | soľ |
1 PL | olej |
cukor | |
1 PL | ocot |
celá rasca | |
trocha vody |
Postup prípravy
Počet kačiek, ktoré som v svojom živote upiekla, by sa dal spočíať na prstoch jednej ruky. Aj to by niektoré ostali nepoužité. :P A tak som počúvla rady starších a nechala som si poradiť od svokra, ktorý sa varením živí. (Ale niečo som urobila podľa seba.) Rozmrazenú kačku večer vopred umyjeme, osušíme a poriadne nasolíme - zvonka aj zvnútra. Dáme ju do rána do chladničky. Mne ešte pustila trochu krvavej vody, takže som ju opäť opláchla, osušila a nasolila - ale už trochu menej.
Zoberieme si hlbší pekáč - taký, aby sa tam kačica akurát vošla. Položíme ju prsiami nahor, podlejeme vodou (dala som cca 1, možno 1,5 dl), prikryjeme alobalom a dáme piecť. Po polhodine kačku obrátime, po ďalšej polhodine znova, pričom už dáme dolu aj alobal. Pečieme ešte ďalšiu hodinu až hodinu a pol, pričom každých 30 minút otočíme. Pred dopečením potrieme mliekom, chytí tak krajšiu farbu.
Naporcujeme a môžeme podávať. U nás doma sme vždy jedli klasiku - kačicu s dusenou kapustou, lokšami, prípadne aj knedľou. Drahý však dusenú kapustu nemá v obľube a ku kačici a masteným lokšiam si dá rád niečo kyslé. Takže kyslé uhorky, alebo v lepšom prípade čerstvý kapustový šalát, to istia.
Ako urobiť lokše? To sa dočítate v tomto receptíku. ;)
Šalát robievame takto. Kapustu, mrkvu a cibuľu nastrúhame, premiešame so soľou a necháme asi 15 minút odstáť. Potom pridáme trochu celej rasce, ocot, olej, vodu a podľa chuti dosladíme. V uzavretej nádobe vydrží niekoľko dní.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk