Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Pečená kačka s kapustovým šalátom

Pečená kačka s kapustovým šalátom
klasika

Aj keď cez deň behám v letných šatách, chladné rána a ešte chladnejšie večery sú jasným dôkazom toho, že jeseň je už tu. S ňou aj vinobrania, jarmoky, hody... Inými slovami burčiak, cigánska, štrúdle, lokše, kačacina. :) Predsavzatia a sledovanie kalórií radšej idú bokom. Aj vy to tak milujete?

  • Čas varenia 200 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

1  kačica
 soľ
 voda
 (mlieko na potretie)
 
ŠALÁT
1 kg  biela kapusta
1  väčšia mrkva
100 g  cibuľa
1/2 PL  soľ
1 PL  olej
 cukor
1 PL  ocot
 celá rasca
 trocha vody

Postup prípravy

Počet kačiek, ktoré som v svojom živote upiekla, by sa dal spočíať na prstoch jednej ruky. Aj to by niektoré ostali nepoužité. :P A tak som počúvla rady starších a nechala som si poradiť od svokra, ktorý sa varením živí. (Ale niečo som urobila podľa seba.) Rozmrazenú kačku večer vopred umyjeme, osušíme a poriadne nasolíme - zvonka aj zvnútra. Dáme ju do rána do chladničky. Mne ešte pustila trochu krvavej vody, takže som ju opäť opláchla, osušila a nasolila - ale už trochu menej. 

Zoberieme si hlbší pekáč - taký, aby sa tam kačica akurát vošla. Položíme ju prsiami nahor, podlejeme vodou (dala som cca 1, možno 1,5 dl), prikryjeme alobalom a dáme piecť. Po polhodine kačku obrátime, po ďalšej polhodine znova, pričom už dáme dolu aj alobal. Pečieme ešte ďalšiu hodinu až hodinu a pol, pričom každých 30 minút otočíme. Pred dopečením potrieme mliekom, chytí tak krajšiu farbu.

Naporcujeme a môžeme podávať. U nás doma sme vždy jedli klasiku - kačicu s dusenou kapustou, lokšami, prípadne aj knedľou. Drahý však dusenú kapustu nemá v obľube a ku kačici a masteným lokšiam si dá rád niečo kyslé. Takže kyslé uhorky, alebo v lepšom prípade čerstvý kapustový šalát, to istia.

 

Ako urobiť lokše? To sa dočítate v tomto receptíku. ;)

 

Šalát robievame takto. Kapustu, mrkvu a cibuľu nastrúhame, premiešame so soľou a necháme asi 15 minút odstáť. Potom pridáme trochu celej rasce, ocot, olej, vodu a podľa chuti dosladíme. V uzavretej nádobe vydrží niekoľko dní.

 

18. 9. 2018 15:58

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty