Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Jablkovo-orechové pité

Jablkovo-orechové pité

Všelijaké jablčníky som vyskúšala, ale vždy sa akosi zas a znova vrátim k tomu pité. Možno preto, že je to koláč môjho detstva, že si pri ňom spomeniem na mamu a že... doňho ide celkom dosť jabĺk, čo je skvelé, lebo neustále potrebujeme míňať "padavky". No ale aj vrámci pité sa dá čo-to povymýšľať, inovovať a spestriť. Tento pokus bol viac než vydarený. ;)

  • Čas varenia 40 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

250 g  polohrubá múka
90 g  práškový cukor
1/2  prášok do pečiva s vínnym kameňom
 štipka soli
1  vajce
125 g  maslo
 + mlieko na potretie
 
NÁPLŇ
800 g  jablká
110 g  vlašské orechy
4 PL  marhuľový džem
1-2 PL  tuzemský rum
 citrónová kôra
1  vanilkový cukor
2 PL  hrozienka
 práškový cukor na dosladenie

Postup prípravy

Maslo necháme zmäknúť a potom rukami zmiesime s ostatnými prísadami. Cesto dáme na polhodinu do chladničky. Zatiaľ si načistíme a nastrúhame jablká. Zlejeme z nich časť prebytočnej šťavy, ale netreba to preháňať, lebo na zahustenie máme orechy. Jabĺk môže byť menej aj trochu viac, od množstva závisí, aký vysoký bude koláč. Pridáme pomleté orechy, hrozienka, lekvár, vanilkový cukor a ak treba, môžeme ešte dosladiť podľa chuti. Môj džem bol takmer bez cukru, tak som dala ešte lyžicu práškového, ale celkovo cesto aj náplň boli sladké len tak príjemne. 

Okrúhlu formu s odnímateľným okrajom (priemer 21 cm) vymažeme maslom. Polovicu cesta rozvaľkáme na kruh o veľkosti dna formy a pomocou valčeka ho prenesieme dnu. Utľapkáme, kraje môžeme prípadne potiahnuť aj centimetrík vyššie. Na cesto rozložíme jablkovú plnku a prikryjeme ju kruhom z druhej polovice cesta. Potrieme mliekom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Krájame, až keď je aspoň ako-tak vychladnutý, aj keď je to sakra ťažké. :))

 

...

Vyskúšajte aj makovú verziu pité na plech. Je úžasná. :)

22. 9. 2018 20:12

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty