Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dezerty

Jablkovo-orechové pité

Jablkovo-orechové pité

Všelijaké jablčníky som vyskúšala, ale vždy sa akosi zas a znova vrátim k tomu pité. Možno preto, že je to koláč môjho detstva, že si pri ňom spomeniem na mamu a že... doňho ide celkom dosť jabĺk, čo je skvelé, lebo neustále potrebujeme míňať "padavky". No ale aj vrámci pité sa dá čo-to povymýšľať, inovovať a spestriť. Tento pokus bol viac než vydarený. ;)

Postup prípravy

Maslo necháme zmäknúť a potom rukami zmiesime s ostatnými prísadami. Cesto dáme na polhodinu do chladničky. Zatiaľ si načistíme a nastrúhame jablká. Zlejeme z nich časť prebytočnej šťavy, ale netreba to preháňať, lebo na zahustenie máme orechy. Jabĺk môže byť menej aj trochu viac, od množstva závisí, aký vysoký bude koláč. Pridáme pomleté orechy, hrozienka, lekvár, vanilkový cukor a ak treba, môžeme ešte dosladiť podľa chuti. Môj džem bol takmer bez cukru, tak som dala ešte lyžicu práškového, ale celkovo cesto aj náplň boli sladké len tak príjemne. 

Okrúhlu formu s odnímateľným okrajom (priemer 21 cm) vymažeme maslom. Polovicu cesta rozvaľkáme na kruh o veľkosti dna formy a pomocou valčeka ho prenesieme dnu. Utľapkáme, kraje môžeme prípadne potiahnuť aj centimetrík vyššie. Na cesto rozložíme jablkovú plnku a prikryjeme ju kruhom z druhej polovice cesta. Potrieme mliekom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Krájame, až keď je aspoň ako-tak vychladnutý, aj keď je to sakra ťažké. :))

 

...

Vyskúšajte aj makovú verziu pité na plech. Je úžasná. :)

22. 9. 2018

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty