Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

RaňajkyVianoce

Kvásková vianočka

Kvásková vianočka

Kváskujem už takmer dva roky, ale na 99% vypekám len chleby. Keď som aj skúsila niečo iné, akosi to nebolo ono. No z vianočky som naozaj príjemne prekvapená. Chutí mi a veľmi, nehovorím o Karolínke, ktorá sa, ako dieťa stravované takmer úplne bez cukru, ide potrhať za všetkým, čo i len trochu sladkým. :) Tak som rada, že si spolu môžeme trochu zamaškrtiť. :)

Postup prípravy

Recept je tak trochu pozliepaný z iných receptov, ktoré kolovali na kváskovacích skupinách na Facebooku. Každý si ho však môže prispôsobiť podľa seba, hlavne množstvo cukru v ňom.

Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme v prikrytej nádobe pri izbovej teplote prekvasiť 5 hodín. Potom k rozkvasu pridáme ostatné suroviny, vrátane vopred do rumu namočených a scedených hrozienok, nastrúhanej kôry a cukru roztopeného vo vlažnom mlieku. Maslo roztopíme, ale zatiaľ ho odložíme bokom. Ostatné suroviny vymiesime, najlepšie v robotovi, a nakoniec zapracujeme aj rozpustené maslo.

 

Cesto prikryjeme a necháme opäť pri izbovej teplote kysnúť asi 4 hodiny. Potom z nehovy vytvarujeme bochník, ten rozrežeme na štvrtiny a každú z nich ešte na poovicu. Z kúskov cesta rukou vyvaľkáme tenké dlhé valčeky, ktoré budeme zapletať. Spodné poschodie vytvoríme tak, že zapletieme vrkoč zo štyroch prameňov. Konce zahneme pod vianočku a celé potrieme bielkom. Ďalšie poschodie bude klasický vrkoč z troch prameňov. Položíme ho presne do stredu, rukou jemne pritlačíme a konce opäť zahneme pod spodok vianočky. Potrieme bielkom. Posledný prameň si rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme na tenko a stočím do jednoduchého vrkoča, pričom konce necháme voľné. Položíme do stredu vianočky, konce zahneme až pod spodok a opäť celé potrieme bielkom. Podľa tohto návodu to hravo zvládnete.

Necháme ešte podkysnúť štyri až päť hodín. Rúru vyhrejeme na 230 stupňov, vianočku poprskáme vodou a dáme ju piecť na 5 minút. Potom teplotu stiahneme na 170 stupňov a ešte dopekáme necelú pol hodinku, alebo podľa potreby. Ak by sa príliš pripekala, prikryjeme alobalom alebo ešte znížime teplotu a predĺžime čas pečenia. Necháme vychladnúť na mriežke.

30. 11. 2018

Páči sa ti recept?

Odoberať novinky

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Odber noviniek

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2018 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty