Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Lieskovcové vanilkové rožteky

Lieskovcové vanilkové rožteky
Vianoce

Vanilkové rožky sú klasika. Asi nechýba ani na vašom vianočnom stole a zrejme už máte aj svoj osvedčený recept. Ale ak náhodou nie, skúste tie moje, vraj sú vynikajúce. ;)

  • Čas varenia 20 minút 160°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

230 g  hladká špaldová múka
180 g  maslo
120 g  lieskovce
50 g  práškový cukor
1  vanilkový cukor
2 ks  žĺtok
 +
 práškový a vanilkový cukor 1:1 na obalenie

Postup prípravy

Doma sme ich vždy robievali s vlašskými orechmi. Potom som skúsila verziu s mandľami a boli bombové. Ale to by som nebola ja, keby som neskúšala, a tak je to tento rok lieskovcová edícia. Inak vraj pravé origoš vanilkové rožky sú práve s lieskovcami. Tak neviem, ale každopádne sú super.

Niekto sa sťažuje, že vanilkové rožteky sa zvyknú dosť lámať. Ja som tento problém nemala, aj keď áno, zopár zlomenín sa vždy našlo. No skúsila som ich piecť na nižšej teplote a myslím, že to pomohlo. Nezlomil sa ani jeden. :)

Lieskovce opečieme pár minút nasucho na panvici, občas ňou potrasieme. Keď vychladnú, pošúchame ich v dlaniach a zbavíme hnedej šupky. (Ak tam ostanú zvyšky, nič sa nedeje.) Pomelieme ich v nožovom mixéri najemno a zmiešame so zmäknutým maslom a ostatnými prísadami.

Cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby (fólie sa snažím mnimalizovať a je to naozaj jedno) a necháme v chladničke pokojne aj niekoľko dní, ak nemáte práve čas piecť, alebo aspoň dve hodiny.

Z cesta oddeľujeme kúsky, ktoré rukou vyvaľkáme na dlhý valček a zohneme do tvaru podkovy/ mesiaca. V strede by mali byť hrubšie a konce tenšie. Uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Hotové sú pevné na dotyk, začínajú rozvoniavať a sú o odtieň tmavšie zhora aj zo spodku.

Necháme ich takmer vychladnúť na mriežke. Potom obaľujeme v zmesi práškového a vanikového cukru.

9. 12. 2018 20:44

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty