Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Lieskovcové vanilkové rožteky
Vanilkové rožky sú klasika. Asi nechýba ani na vašom vianočnom stole a zrejme už máte aj svoj osvedčený recept. Ale ak náhodou nie, skúste tie moje, vraj sú vynikajúce. ;)
- 20 minút 160°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
230 g | hladká špaldová múka |
180 g | maslo |
120 g | lieskovce |
50 g | práškový cukor |
1 | vanilkový cukor |
2 ks | žĺtok |
+ | |
práškový a vanilkový cukor 1:1 na obalenie |
Postup prípravy
Doma sme ich vždy robievali s vlašskými orechmi. Potom som skúsila verziu s mandľami a boli bombové. Ale to by som nebola ja, keby som neskúšala, a tak je to tento rok lieskovcová edícia. Inak vraj pravé origoš vanilkové rožky sú práve s lieskovcami. Tak neviem, ale každopádne sú super.
Niekto sa sťažuje, že vanilkové rožteky sa zvyknú dosť lámať. Ja som tento problém nemala, aj keď áno, zopár zlomenín sa vždy našlo. No skúsila som ich piecť na nižšej teplote a myslím, že to pomohlo. Nezlomil sa ani jeden. :)
Lieskovce opečieme pár minút nasucho na panvici, občas ňou potrasieme. Keď vychladnú, pošúchame ich v dlaniach a zbavíme hnedej šupky. (Ak tam ostanú zvyšky, nič sa nedeje.) Pomelieme ich v nožovom mixéri najemno a zmiešame so zmäknutým maslom a ostatnými prísadami.
Cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby (fólie sa snažím mnimalizovať a je to naozaj jedno) a necháme v chladničke pokojne aj niekoľko dní, ak nemáte práve čas piecť, alebo aspoň dve hodiny.
Z cesta oddeľujeme kúsky, ktoré rukou vyvaľkáme na dlhý valček a zohneme do tvaru podkovy/ mesiaca. V strede by mali byť hrubšie a konce tenšie. Uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Hotové sú pevné na dotyk, začínajú rozvoniavať a sú o odtieň tmavšie zhora aj zo spodku.
Necháme ich takmer vychladnúť na mriežke. Potom obaľujeme v zmesi práškového a vanikového cukru.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk