Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Plnené kokosky
Kokosky boli u nás doma už od detstva jedným z typických vianočných zákuskov. Možno preto, že pripomínajú zasnežené kopce. Minuli sa vždy ako prvé, lebo kombinácia chrumkavých sladkých pusiniek, čokoládového krému, jemných maslových keksíkov a pikantného džemu dostane každého. :)
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
210 g | hladká múka |
60 g | práškový cukor |
10 g | kakao |
50 g | mleté vlašské orechy |
140 g | maslo |
3 ks | bielok |
210 g | práškový cukor |
180 g | kokos |
100 g | horká čokoláda |
120 g | maslo |
1 PL | med |
+ ríbezľový džem | |
100 g | čokoláda na varenie, 1 ČL kokosový olej |
Postup prípravy
Tieto Vianoce som sa teda konečne odhodlala upiecť ich sama, podľa receptu z maminej písanky. Najskôr si upečieme kolieska, tie môžeme urobiť aj v predstihu niekoľkých dní a skladovať ich v uzatvárateľnej nádobe v chladnej miestnosti. Maslo necháme zmäknúť a rukami ho zmiesime s ostatnými surovinami. Vymiesime kompaktné cesto, rozvaľkáme ho a vykrajujeme kolieska. Dáme ich piecť do vyhriatej rúry cca na 170 stupňov. Hotové sú, keď sú pevné na dotyk, t.j. asi za 20 minút. Vyberieme ich na mriežku a necháme vychladnúť.
Pusinky si urobíme tak, že bielky s cukrom šľaháme nad parou, kým nevznikne pevný hladký sneh, ktorý drží tvar. (Keď urobíme "špičku", nespadne, ale drží.) Trvá to päť až desať minút. Do hotovej hmoty vmiešame kokos. Preložíme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou a na papier na pečenie striekame pusinky s priemerom takým, ako upečené kolieska.
Pusinky pečieme najskôr na 160 stupňov 8 až 10 minút, podľa veľkosti. Potom mierne pootvoríme rúru a ešte aspoň 15 minút sušíme pri 50 stupňoch. Hotové sú vtedy, keď sa dajú ľahko odlepiť od papiera. Zvonku majú byť pevné, zvnútra mäkké.
Receptov na krém je veľa, vlastne môžeme použiť akýkoľvek krém do zákuskov. Napríklad nastavovaný krém s kašou z hrubej múky alebo pudingom. Ale tento je o dosť jednoduchší a tiež výborný.
Čokoládu rozpustíme nad parou, vmiešame med a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame a postupne doň pridávame čokoládu. Dáme jemne stuhnúť do chladničky. Na koliesko nastriekame dookola krém, do stredu dáme lyžičku džemu a priklopíme kokosovú pusinku. Jemne pritlačíme. Toto zopakujeme s každou kokoskou. Nakoniec ich dáme do chladničky, aby krém stuhol.
Posledná fáza je namočiť spodky do rozpustenej čokolády s trochou kokosového oleja, obtrieť o okraj misky a nechať ich stuhnúť na mriežke.
Kokosky skladujeme v dóze v chladničke. Máme ich už 5 dní a stále sú OK, radšej ich však robte čo najtesnejšie pred plánovanou konzumáciou. Pusinky totiž časom zmäknú. Z tohto množstva vyjde 20 až 25 kusov.
Tip: Ak vám vystanú kolieska, zlepte ich džemom ako linecké. Sú výborné. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk