Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

DezertyVianoce

Plnené kokosky

Plnené kokosky
Vianoce

Kokosky boli u nás doma už od detstva jedným z typických vianočných zákuskov. Možno preto, že pripomínajú zasnežené kopce. Minuli sa vždy ako prvé, lebo kombinácia chrumkavých sladkých pusiniek, čokoládového krému, jemných maslových keksíkov a pikantného džemu dostane každého. :)

Suroviny

 
KOLIESKA
210 g  hladká múka
60 g  práškový cukor
10 g  kakao
50 g  mleté vlašské orechy
140 g  maslo
 
PUSINKY
3 ks  bielok
210 g  práškový cukor
180 g  kokos
 
KRÉM
100 g  horká čokoláda
80 g  maslo
1 PL  med
 + ríbezľový džem
100 g  čokoláda na varenie, 1 ČL kokosový olej

Postup prípravy

Tieto Vianoce som sa teda konečne odhodlala upiecť ich sama, podľa receptu z maminej písanky. Najskôr si upečieme kolieska, tie môžeme urobiť aj v predstihu niekoľkých dní a skladovať ich v uzatvárateľnej nádobe v chladnej miestnosti. Maslo necháme zmäknúť a rukami ho zmiesime s ostatnými surovinami. Vymiesime kompaktné cesto, rozvaľkáme ho a vykrajujeme kolieska. Dáme ich piecť do vyhriatej rúry cca na 170 stupňov. Hotové sú, keď sú pevné na dotyk, t.j. asi za 20 minút. Vyberieme ich na mriežku a necháme vychladnúť.

Pusinky si urobíme tak, že bielky s cukrom šľaháme nad parou, kým nevznikne pevný hladký sneh, ktorý drží tvar. (Keď urobíme "špičku", nespadne, ale drží.) Trvá to päť až desať minút. Do hotovej hmoty vmiešame kokos. Preložíme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou a na papier na pečenie striekame pusinky s priemerom takým, ako upečené kolieska.

Pusinky pečieme najskôr na 160 stupňov 8 až 10 minút, podľa veľkosti. Potom mierne pootvoríme rúru a ešte aspoň 15 minút sušíme pri 50 stupňoch. Hotové sú vtedy, keď sa dajú ľahko odlepiť od papiera. Zvonku majú byť pevné, zvnútra mäkké.

Receptov na krém je veľa, vlastne môžeme použiť akýkoľvek krém do zákuskov. Napríklad nastavovaný krém s kašou z hrubej múky alebo pudingom. Ale tento je o dosť jednoduchší a tiež výborný.

Čokoládu rozpustíme nad parou, vmiešame med a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame a postupne doň pridávame čokoládu. Dáme jemne stuhnúť do chladničky. Na koliesko nastriekame dookola krém, do stredu dáme lyžičku džemu a priklopíme kokosovú pusinku. Jemne pritlačíme. Toto zopakujeme s každou kokoskou. Nakoniec ich dáme do chladničky, aby krém stuhol.

Posledná fáza je namočiť spodky do rozpustenej čokolády s trochou kokosového oleja, obtrieť o okraj misky a nechať ich stuhnúť na mriežke.

Kokosky skladujeme v dóze v chladničke. Máme ich už 5 dní a stále sú OK, radšej ich však robte čo najtesnejšie pred plánovanou konzumáciou. Pusinky totiž časom zmäknú. Z tohto množstva vyjde 20 až 25 kusov.

 

Tip: Ak vám vystanú kolieska, zlepte ich džemom ako linecké. Sú výborné. :)

 

26. 12. 2018 20:28

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty