Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Králik na smotane s batátovými nokmi

Králik na smotane s batátovými nokmi

Králika sme mali doma asi druhýkrát v živote. Je to veľmi jemné a lahodné mäsko, ak vám neprekáža mierne špecifická chuť. Príprava na smotane á la sviečková mu veľmi svedčí.

  • Porcie 2 porcie
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

600 g  králik
170 g  mrkva
25 g  petržlen
 kúsok zeleru
1  cibuľa
1  strúčik cesnaku
1 PL  masť
1/2 PL  mletá sladká paprika
 soľ
3 ks  nové korenie
1  bobkový list
1/2  suché biele víno
 voda
0,75 dl  šľahačková smotana
0,75 dl  kyslá smotana
1 ČL  hladká múka
1 ČL  horčica
 trochu citrónovej šťavy
 brusnicový alebo ríbezľový džem
 
BATÁTOVO-ŠPENÁTOVÉ GNOCCHI
400 g  batát
110 g  hladká špaldová múka
 soľ
2 PL  mrazeného špenátu

Postup prípravy

Je viacero spôsobov, tento je jeden z najjednoduchších aj najrýchlejších. Na masti alebo oleji speníme nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme do sklovita, potom pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Pár minút restujeme, jemne osolíme a potom zasypeme paprikou. Rýchlo pridáme naporcovaného králika, aby nezhorkla. Mäso opečieme z oboch strán a potom ho zalejeme vínom a vodou, aby bolo ponorené asi do polovice. Stíšime teplotu a dusíme, počas toho mäso obraciame a dolievame vodu, aby jej bolo približne tak, ako na začiatku.

Asi za 1,5 až dve hodiny by malo byť mäso mäkké. Vyberieme ho z hrnca na tanier. V miske zmiešame kyslú a sladkú smotanu, ja pridávam aj trochu múky, aby som mala istotu, že sa v omáčke nezrazí. Ale malo by stačiť pridať do smotany trochu teplej šťavy, premiešať a pomaly vliať do hrnca. Všetko spolu rozmixujeme, vrátime do hrnca a dochutíme horčicou, citrónovou šťavou, soľou, prípadne brusnicovým alebo ríbezľovým džemom. Ak by bola omáčka príliš hustá, zriedime ju prevarenou vodou. Pridáme králika a prehrejeme. Podávame s haluškami, knedlíkom, cestovinou alebo nokmi. Ja som robila dcére batátové, tak som ich trochu apgrejdla, aby sa viac hodili k mäsu.

Batát uvaríme domäkka, či už v šupke alebo bez. Keď vychladne, nastrúhame ho alebo prelisujeme, pridáme trochu soli, špenát, ktorý sme cez sitko obarili horúcou vodou a vyžmýkali tekutinu, a múku podľa potreby. Cesto má mať konzistenciu ako na šúľance. Tvarujeme noky - či už guľky, na ktoré otlačíme vidličku, alebo valčeky.

Varíme vo vriacej vode, kým vyplávajú na povrch. Potom ich ešte asi minútku necháme, vyberieme a omastíme maslom.

6. 1. 2019 8:27

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty