Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Králik na smotane s batátovými nokmi
Králika sme mali doma asi druhýkrát v živote. Je to veľmi jemné a lahodné mäsko, ak vám neprekáža mierne špecifická chuť. Príprava na smotane á la sviečková mu veľmi svedčí.
- 2 porcie
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
600 g | králik |
170 g | mrkva |
25 g | petržlen |
kúsok zeleru | |
1 | cibuľa |
1 | strúčik cesnaku |
1 PL | masť |
1/2 PL | mletá sladká paprika |
soľ | |
3 ks | nové korenie |
1 | bobkový list |
1/2 | suché biele víno |
voda | |
0,75 dl | šľahačková smotana |
0,75 dl | kyslá smotana |
1 ČL | hladká múka |
1 ČL | horčica |
trochu citrónovej šťavy | |
brusnicový alebo ríbezľový džem | |
400 g | batát |
110 g | hladká špaldová múka |
soľ | |
2 PL | mrazeného špenátu |
Postup prípravy
Je viacero spôsobov, tento je jeden z najjednoduchších aj najrýchlejších. Na masti alebo oleji speníme nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme do sklovita, potom pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Pár minút restujeme, jemne osolíme a potom zasypeme paprikou. Rýchlo pridáme naporcovaného králika, aby nezhorkla. Mäso opečieme z oboch strán a potom ho zalejeme vínom a vodou, aby bolo ponorené asi do polovice. Stíšime teplotu a dusíme, počas toho mäso obraciame a dolievame vodu, aby jej bolo približne tak, ako na začiatku.
Asi za 1,5 až dve hodiny by malo byť mäso mäkké. Vyberieme ho z hrnca na tanier. V miske zmiešame kyslú a sladkú smotanu, ja pridávam aj trochu múky, aby som mala istotu, že sa v omáčke nezrazí. Ale malo by stačiť pridať do smotany trochu teplej šťavy, premiešať a pomaly vliať do hrnca. Všetko spolu rozmixujeme, vrátime do hrnca a dochutíme horčicou, citrónovou šťavou, soľou, prípadne brusnicovým alebo ríbezľovým džemom. Ak by bola omáčka príliš hustá, zriedime ju prevarenou vodou. Pridáme králika a prehrejeme. Podávame s haluškami, knedlíkom, cestovinou alebo nokmi. Ja som robila dcére batátové, tak som ich trochu apgrejdla, aby sa viac hodili k mäsu.
Batát uvaríme domäkka, či už v šupke alebo bez. Keď vychladne, nastrúhame ho alebo prelisujeme, pridáme trochu soli, špenát, ktorý sme cez sitko obarili horúcou vodou a vyžmýkali tekutinu, a múku podľa potreby. Cesto má mať konzistenciu ako na šúľance. Tvarujeme noky - či už guľky, na ktoré otlačíme vidličku, alebo valčeky.
Varíme vo vriacej vode, kým vyplávajú na povrch. Potom ich ešte asi minútku necháme, vyberieme a omastíme maslom.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk