Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

BezmäsitéDezerty

Pšenový koláč

Pšenový koláč
bez lepkubez mlieka

Lúpané proso alias pšeno s teší čoraz väčšej popularite, lebo je bezlepkové, zdravé, výživné a dá sa pripraviť na veľa spôsobov. Poznali ho už naše staré a prastaré mamy, ktoré z neho robili viaceré tradičné jedlá. Dnes zažíva comeback. U nás doma rozhodne nesmie chýbať, pšenová kaša je dcérkina najobľúbenejšia. A keď už máte kašu, ľahko si z nej pripravíte takýto chutný koláč.

Postup prípravy

Pšeno trikrát prepláchneme vriacou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Zalejeme mliekom, pridáme vanilku, nastrúhanú kôru z polovice bio citróna a za občasného premiešania varíme domäkka. Malo by sa čiastočne rozvariť. Ja mlieko pridávam postupne, množstvo je orientačné, možno ho budete potrebovať aj viac.

Vznikne nám hustá kaša, ktorú dáme vychladnúť. Primiešame do nej vajíčka, hrozienka a rozdelíme ju na dve polovice. Do jednej pridáme mletý mak, do druhej mleté orechy. Podľa chuti dosladíme medom. Ja som dala len 1 lyžičku medu, lebo koláč bol primárne určený pre dieťa, ale pokojne dajte viac. No ryžové mlieko je prirodzene sladké, plus pšeno, mak, orechy a hrozienka tiež.

Okrúhlu tortovú formu (cca priemer 20 cm) alebo malý plech vymažeme maslom/ ghí/ masťou/ kokosákom a vysypeme orechmi. Na spodok navrstvíme orechovú vrstvu a urovnáme. Jablká nastrúhame, zmiešame so škoricou a vanilkovým cukrom a rozložíme na orechovú vrstvu. Urovnáme. Nasleduje vrstva makového pšena.

Opäť urovnáme a dáme zapiecť do rúry na 170 stupňov, cca 40-45minút.

Necháme vychladnúť a podávame. :) Napriek minimu pridaného cukru chutil všetkým, od v jedle konzervatívneho mužíčka, cez 5-ročnú neter, čo bežne jedáva sladkosti, svokričku, až po moju trojročnú papkáčku.

 

Tip: Namiesto jablka môžete dať aj slivkový kompót či džem, prípadne ochutený tvaroh. (Alebo aj-aj a vznikne pšenový štedrák. :D) Pšeno je však bohaté na železo a mliečne výrobky zhoršujú jeho vstrebávanie, preto ho radšej varím v rastlinnom mlieku.

...

Toto je tiež veľká mňamka podobného štýlu.

A pšenoto ste už skúšali? ;)

 

9. 1. 2019

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty