Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bezmäsité

Gratinované zemiaky s hlivou a špenátom

Gratinované zemiaky s hlivou a špenátom

Toto jedlo je taká obdoba francúzskych zemiakov bez vajec a údeniny. Keď som u pána, ktorý u nás v obci pred kulturákom predával zeleninu, kupovala hlivu, hneď mi dal pár tipov na jedlá z nej. Táto verzia síce medzi nimi nebola, no práve vtedy sa mi nejako zrodila v hlave.

Postup prípravy

Najlepšia z hlivy je podľa neho mliečna kyslá polievka so zemiakmi a krúpmi. Súhlas! Recept na ňu nájdete TU. No a keďže zemiaky a kyslá mliečna chuť mi k hlive pasujú najviac, napadlo mi ju takto jednoducho zapiecť.

Mužíčkovi chutilo veľmi a mäso mu tam nechýbalo (veď je piatok, tak čo). A mne pochopiteľne tiež. Najmenšia stravníčka špenát neobľubuje, tak vyjedla aspoň zemiaky. :)

Zemiaky najskôr predvaríme, stačí do polomäkka. Či v šupke alebo bez, to je na vás. V panvici rozohrejeme olej, ghí alebo masť (pre nevegetariánov) a opražíme na nej nakrájanú cibuľku aj cesnak. Trochu osolíme, pridáme nakrájanú hlivu zbavenú drevnatej časti a podusíme. Na záver vsypeme špenátové listy, sparíme a odstavíme.Kto má rád viac cesnaku, teraz môže vmiešať aj prelisovaný čerstvý.

Zapekaciu nádobu vymastíme, poukladáme tenké kolieska zemiakov tak, aby sa trochu prekrývali, osolíme, prípadne posypeme mletým čiernym korením, a rozotrieme špenátovo-hríbovú zmes (bez prebytočnej tekutiny). Na to rozotrieme kyslú smotanu zriedenú trochou mlieka a tiež jemne osolenú. Nasleduje opäť vrstva zemiakov, mne nevyšli po celom, tak som dala len po obvode. Na vrch ešte nastrúhame parmezán a dáme zapiecť na 180 stupňov cca na 25 minút. Pred koncom môžeme hodiť funkciu gril, nech sa nám vrch trošku sfarbí.

8. 2. 2019

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty