Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Gratinované zemiaky s hlivou a špenátom

Gratinované zemiaky s hlivou a špenátom

Toto jedlo je taká obdoba francúzskych zemiakov bez vajec a údeniny. Keď som u pána, ktorý u nás v obci pred kulturákom predával zeleninu, kupovala hlivu, hneď mi dal pár tipov na jedlá z nej. Táto verzia síce medzi nimi nebola, no práve vtedy sa mi nejako zrodila v hlave.

  • Porcie 2 porcie
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

500 g  zemiaky
200 g  hliva ustricová
1  cibuľa
2-4  strúčik cesnaku
130 g  čerstvý špenát
1  kyslá smotana
0,4 dl  plnotučné mlieko
 olej alebo ghí
 soľ
 mleté čierne korenie
 parmezán
 maslo na vymazanie formy

Postup prípravy

Najlepšia z hlivy je podľa neho mliečna kyslá polievka so zemiakmi a krúpmi. Súhlas! Recept na ňu nájdete TU. No a keďže zemiaky a kyslá mliečna chuť mi k hlive pasujú najviac, napadlo mi ju takto jednoducho zapiecť.

Mužíčkovi chutilo veľmi a mäso mu tam nechýbalo (veď je piatok, tak čo). A mne pochopiteľne tiež. Najmenšia stravníčka špenát neobľubuje, tak vyjedla aspoň zemiaky. :)

Zemiaky najskôr predvaríme, stačí do polomäkka. Či v šupke alebo bez, to je na vás. V panvici rozohrejeme olej, ghí alebo masť (pre nevegetariánov) a opražíme na nej nakrájanú cibuľku aj cesnak. Trochu osolíme, pridáme nakrájanú hlivu zbavenú drevnatej časti a podusíme. Na záver vsypeme špenátové listy, sparíme a odstavíme.Kto má rád viac cesnaku, teraz môže vmiešať aj prelisovaný čerstvý.

Zapekaciu nádobu vymastíme, poukladáme tenké kolieska zemiakov tak, aby sa trochu prekrývali, osolíme, prípadne posypeme mletým čiernym korením, a rozotrieme špenátovo-hríbovú zmes (bez prebytočnej tekutiny). Na to rozotrieme kyslú smotanu zriedenú trochou mlieka a tiež jemne osolenú. Nasleduje opäť vrstva zemiakov, mne nevyšli po celom, tak som dala len po obvode. Na vrch ešte nastrúhame parmezán a dáme zapiecť na 180 stupňov cca na 25 minút. Pred koncom môžeme hodiť funkciu gril, nech sa nám vrch trošku sfarbí.

8. 2. 2019 20:16

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty