Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Torta z gaštanových palaciniek
Keďže milujem všetko gaštanové, už dlhšie som pokukovala po gaštanovej múke, ktorá je prirodzene bezlepková a dajú sa z nej pripraviť napríklad výborné palacinky. A ak im chcete dodať sviatočný, napríklad valentínsky punc, nie je nič ľahšie, ako urobiť si palacinkovú tortu. Takto som to skombinovala ja a bola to neskutočná dobrota. Bez lepku a mlieka. :)
- opekanie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
2 hrn. | gaštanová múka |
2 hrn. | mandľovo-kokosové mlieko |
2 ks | vajce z domáceho chovu |
1 ČL | cejlónska škorica |
(mletá vanilka) | |
(nepražené kakao) | |
kokosový olej na opekanie | |
malinový džem | |
čerstvé ovocie (jahody, maliny) | |
250 ml | rastlinná šľahačka z kokosového mlieka |
mandľové maslo |
Postup prípravy
Vždy, keď varím niečo alternatívne, dostávam otázky, kde nakupujem suroviny. Napríklad v tomto recepte máte v zozname ingrediencií hneď niekoľko položiek, ktoré len tak bežne v potravinách nekúpite. Určite nie v bio kvalite. Nakupujem v bio obchodíkoch, alebo rovno v e-shopoch. Môj obľúbený je bioobchod BioDiaCelia, kde majú všetko, čo som použila v tomto recepte. Okrem vajíčok. :) (Tie však viete nahradiť - napríklad chia semienkami, ktoré v tomto obchode určite zoženiete.)
A tu máme pokope takmer všetky suroviny na prípravu tej najlepšej palacinkovej torty. Do pozornosti dávam hlavne mandľovo-kokosový rastlinný nápoj, ktorý má naozaj lahodnú chuť, výborný malinový džem od St. Dalfour, sladený len ovocnou šťavou a môj objav - kokosovú šľahačku, ktorá mi poslúžila ako krém do torty.
Z tohto množstva vám vyjde asi 20 kusov palaciniek (mám skôr menšiu panvicu), ktoré po naskladaní na seba vytvoria dostatočne vysokú tortu. Inak s cestom, napriek tomu, že je bez lepku, sa pracuje vynikajúco a vôbec sa netrhá.
Takže poďme na to. Pripravíme si klasický 250 ml hrnček, ktorý použijeme ako odmerku. V mise si najlepšie tyčovým mixérom zmiešame rastlinné mlieko, gaštanovú múku, škoricu a vajcia. Ja som pridala aj štipku mletej vanilky a lyžičku nepraženého kakaa, hlavne kvôli farbe. Ale v pohode sa dá vynechať. Cesto necháme odstáť aspoň 30 minút.
Na kokosovom oleji opekáme z oboch strán palacinky. Necháme ich vychladnúť. Kokosovú šľahačku vyšľaháme tak, ako klasickú. Palacinky zlepujeme striedavo malinovým džemom a šľahačkou s plátkami ovocia. Ja som niektoré vrstvy urobila aj s mandľovým maslom s kokosom od Pure Nuts (tiež mám z BioDiaCelia). Je to na vás a vašich chuťových preferenciách.
Palacinky natierame a úhľadne kladieme na seba. (Snažíme sa ich zatiaľ nejesť, aj keď je to veeľmi ťažké. :D) Plnku a ovocie umiestňujeme hlavne po okrajoch, aby sa v strede nevytvoril kopček. Nakoniec pritlačíme rukou a dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním ozdobíme ovocím, môžeme posypať kakaom alebo mrazom sušenými malinami, napríklad od Mixit.
Tip: Kokosovú šľahačku môžeme nahradiť napríklad kešu krémom z vopred na noc namočených kešu orechov, vody, agáve, kokosového oleja a trochy citrónovej šťavy. Na 200 g kešu orieškov potrebujeme cca 10 lyžíc vody a lyžicu kokosáku.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk