Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Hustá polievka z červenej šošovice
Neviem, čím to je, ale táto polievka nám neskutočne chutí. Je to jedna z tých, ktoré varím pre celú rodinu, akurát na záver odoberiem malej do misky a nám viac dosolím. A máme ju radi poriadne hustú! :) Pre kombináciu strukoviny a obilniny, ktorá je trochu ťažšie stráviteľná, odporúčam podávať až po dvoch rokoch, prípadne aj neskôr. Ak vynecháte krúpy a nahradíte ich nejakou zeleninou (napríklad taký karfiol je super), môžete podávať už po roku.
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
0,5 dl | červená šošovica |
2-3 ks | mrkva |
1 | strúčik cesnaku |
2 ČL | olivový lej alebo ghí |
3-4 PL | jačmenné krúpy |
soľ | |
štipka kurkumy | |
štipka mletej rasce | |
štipka mletej sladkej papriky | |
("vegeta" bez soli a glutamánu) | |
petržlenová vňať |
Postup prípravy
Červená šošovica je láska a spolu s mrkvou sa k sebe veľmi hodia. Krúpy sú už len taká čerešnička na torte na zasýtenie. Ak ich nemáte radi, dajú sa nahradiť pšenom. Mám rada obe verzie.
Rozpis surovín je naozaj orientačný, dajte si tam toho toľko, aby ste mali polievočku želanej hustoty v želanom množstve.
Na troche oleja alebo ghí opražíme cesnak, pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, trošku osolíme, posypeme rascou, kurkumou, prípadne mletou paprikou, a orestujeme. Zalejeme trochou vody a varíme 5 minút. Pridáme prepláchnutú, prípadne aj vopred namočenú, šošovicu, prepláchnuté krúpy, kto chce aj "vegetu", a toľko vody, koľko uznáme za vhodné. Varíme, kým nie sú krúpy mäkké. Vtedy je mäkké už všetko. :)
Na dochutenie je skvelá aj čerstvá petržlenová vňať.
Tip: Ak chcete dať do polievky viac druhv zeleniny, nič nepokazíte pridaním petržlenu a karfiolu, prípadne borkolice.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
Recepty pre deti
V tejto sekcii nájdete recepty pre deti cca od 1 roka, keď už kašovité príkrmy začínajú striedať jedlá podobné dospeláckym. Až vtedy varenie konečne začína byť zábava. A niekedy aj výzva, keď sa snažíte do vášho batoľaťa natlačiť napríklad zeleninu, kým ono by vyžilo z ryže a banánu. Recepty vychádzajú z toho, čo je vhodné a zdravé pre maličké deťúrence. Držia sa týchto zásad:
- žiadny cukor ani iné sladidlá
- ľahko stráviteľné, nie prekombinované jedlá
- hlavne lokálne potraviny, minimum exotiky a potenciálnych alergénov
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk