Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Orechovo-čokoládová torta

Orechovo-čokoládová torta
tortaVianoceklasika

Lásku k pečeniu som zrejme zdedila po maminke. Robila vždy výborné torty, také oldschool - pravý piškót a maslový, tzv. nastavovaný krém, ktorý ju naučila ešte jej mama. A tak som sa na jej počesť rozhodla, že urobím úplnú klasiku, žiadne mascarpone ani iné "moderné výmysly".

  • Čas varenia 45 minút 170°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

7 ks  vajce
200 g  krupicový cukor
2 PL  kakao
110 g  mleté vlašské orechy
100 g  hrubá múka
1/2  prášok do pečiva
 
KRÉM
300 g  maslo
460 ml  mlieko
1  vanilkový puding (Zlatý klas)
1  vanilkový cukor
5 PL  krupicový cukor
1,5 PL  kakao
2-3 PL  tuzemský rum
 
OSTATNÉ
 šťava z kompótu
 džem
 
GANACHE
80 ml  smotana na šľahanie
80 g  horká čokoláda
1 KL  maslo

Postup prípravy

Maminka už dva roky nie je medzi nami, ale so sestrou sme zdedili zošit s jej receptami. Väčšina je písaná dosť jednoducho a počíta sa s tým, že človek je už zdatný vo varení aj pečení.

Aj tento krém vie potrápiť. Už sa mi niekoľkokrát "zdrcol" a aj keď na chuti mu to neubralo, nebolo to ono. Suroviny skrátka musia mať všetky izbovú teplotu, potom by to malo byť v pohode a krém bude krásne hladký. Inak mama na nastavovaný krém používala vždy múčnu kašu, ako v tomto recepte, no ja som si to teraz zjednodušila pudingom. 

 

Najkôr si upečieme korpus. Žĺtky zo šiestich vajec oddelíme od bielkov, jedno vajce necháme celé. Spolu so žĺtkami a cukrom ho dobre vymiešame. Zo šiestich bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Práškové suroviny zmiešame zvlášť a po častiach ich primiešame do žĺtkovej zmesi. Nakoniec jemne zapracujeme aj sneh.

Dno tortovej formy s vyšším okrajom (moja mala priemer 22 cm) vyložíme papierom na pečenie. Formu mastiť netreba, korpus pri pečení pekne vybehne hore a bude rovný. Akurát ho bude treba po dopečení dobre obrezať nožom.

Kým korpus chladne, urobíme si krém. Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme puding. Za občasného premiešania ho necháme vychladnúť. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote a potom ho rozmiešame metličkami. Takisto rozmiešame aj puding a potom ho po častiach vmiešavame do masla. Mali by mať rovnakú teplotu. Primiešame aj kakao a nakoniec rum, opäť by mal mať izbovú teplotu. Krém dáme do chladničky.

Vychladnutý korpus dvakrát prekrojíme. Spodnú aj strednú časť najskôr pokvapkáme šťavou z kompóta, potom natrieme hrubšiu vrstvu džemu a nakoniec vrstvu krému. Poukladáme ich na seba. Celú tortu obtrieme krémom, boky môžeme "obhádzať" mletými orechmi, a dáme stuhnúť do chladničky.

Toto je najlepšie urobiť deň pred plánovaním podávaním torty, aby bola šťavnatejšia. V deň oslavy ju stačí už len dozdobiť. Mama používala polevu z čokolády na varenie a Cery, ja už len ganache. Šľahačku zohrejeme takmer k bodu varu, odstavíme a metličkou do nej vmiešame nalámanú čokoládu aj maslo. Záleží od typu čokolády, ak by bola zmes riedka, treba jej pridať trošku viac. No hustne aj postupným chladnutím.

Čokoládu opatrne nanesieme po obvode torty, aby pekne stekala, a rozotrieme ju aj po povrchu. Po stuhnutí stačí len dozdobiť či už zvyšným krémom alebo orechmi, ovocím a pod.

19. 3. 2019 15:56

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty