Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Orechovo-čokoládová torta
Lásku k pečeniu som zrejme zdedila po maminke. Robila vždy výborné torty, také oldschool - pravý piškót a maslový, tzv. nastavovaný krém, ktorý ju naučila ešte jej mama. A tak som sa na jej počesť rozhodla, že urobím úplnú klasiku, žiadne mascarpone ani iné "moderné výmysly".
- 45 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
7 ks | vajce |
200 g | krupicový cukor |
2 PL | kakao |
110 g | mleté vlašské orechy |
100 g | hrubá múka |
1/2 | prášok do pečiva |
300 g | maslo |
460 ml | mlieko |
1 | vanilkový puding (Zlatý klas) |
1 | vanilkový cukor |
5 PL | krupicový cukor |
1,5 PL | kakao |
2-3 PL | tuzemský rum |
šťava z kompótu | |
džem | |
80 ml | smotana na šľahanie |
80 g | horká čokoláda |
1 KL | maslo |
Postup prípravy
Maminka už dva roky nie je medzi nami, ale so sestrou sme zdedili zošit s jej receptami. Väčšina je písaná dosť jednoducho a počíta sa s tým, že človek je už zdatný vo varení aj pečení.
Aj tento krém vie potrápiť. Už sa mi niekoľkokrát "zdrcol" a aj keď na chuti mu to neubralo, nebolo to ono. Suroviny skrátka musia mať všetky izbovú teplotu, potom by to malo byť v pohode a krém bude krásne hladký. Inak mama na nastavovaný krém používala vždy múčnu kašu, ako v tomto recepte, no ja som si to teraz zjednodušila pudingom.
Najkôr si upečieme korpus. Žĺtky zo šiestich vajec oddelíme od bielkov, jedno vajce necháme celé. Spolu so žĺtkami a cukrom ho dobre vymiešame. Zo šiestich bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Práškové suroviny zmiešame zvlášť a po častiach ich primiešame do žĺtkovej zmesi. Nakoniec jemne zapracujeme aj sneh.
Dno tortovej formy s vyšším okrajom (moja mala priemer 22 cm) vyložíme papierom na pečenie. Formu mastiť netreba, korpus pri pečení pekne vybehne hore a bude rovný. Akurát ho bude treba po dopečení dobre obrezať nožom.
Kým korpus chladne, urobíme si krém. Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme puding. Za občasného premiešania ho necháme vychladnúť. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote a potom ho rozmiešame metličkami. Takisto rozmiešame aj puding a potom ho po častiach vmiešavame do masla. Mali by mať rovnakú teplotu. Primiešame aj kakao a nakoniec rum, opäť by mal mať izbovú teplotu. Krém dáme do chladničky.
Vychladnutý korpus dvakrát prekrojíme. Spodnú aj strednú časť najskôr pokvapkáme šťavou z kompóta, potom natrieme hrubšiu vrstvu džemu a nakoniec vrstvu krému. Poukladáme ich na seba. Celú tortu obtrieme krémom, boky môžeme "obhádzať" mletými orechmi, a dáme stuhnúť do chladničky.
Toto je najlepšie urobiť deň pred plánovaním podávaním torty, aby bola šťavnatejšia. V deň oslavy ju stačí už len dozdobiť. Mama používala polevu z čokolády na varenie a Cery, ja už len ganache. Šľahačku zohrejeme takmer k bodu varu, odstavíme a metličkou do nej vmiešame nalámanú čokoládu aj maslo. Záleží od typu čokolády, ak by bola zmes riedka, treba jej pridať trošku viac. No hustne aj postupným chladnutím.
Čokoládu opatrne nanesieme po obvode torty, aby pekne stekala, a rozotrieme ju aj po povrchu. Po stuhnutí stačí len dozdobiť či už zvyšným krémom alebo orechmi, ovocím a pod.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk