Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Quiche so slaninkou a dvomi druhmi špargle
Špargľová sezóna je v plnom prúde a bola by škoda ju nevyužiť. Špargľa je vraj elixír zdravia či dokonca jedna z najzdravších potravín na svete. Ja sa síce do nej musím trochu nútiť, ale keď už ju v kuchyni použijem, vždy je z toho niečo prudko jedlé. Ako napríklad tento quiche, do ktorého som dala bielu aj zelenú špargľu. Ktorú máte radšej?
- 60 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
130 g | celozrnná špaldová múka |
80 g | biela špaldová múka |
80 g | maslo |
100 g | kyslá smotana |
1 | vajce |
1 ČL | soľ |
½ ČL | kypriaci prášok do pečiva |
60 g | chudá slaninka |
1 | cibuľa |
1 ČL | olej |
150 g | balkánsky syr |
150 g | kyslá smotana |
1 dl | šľahačková smotana |
4 ks | vajce |
pol zväzku zelenej špargle | |
pol zväzku bielej špargle | |
čerstvá pažítka | |
2 PL | parmezán alebo tvrdý syr |
Postup prípravy
Celkom som si obľúbila kiše z celozrnnej múky, aj v tomto jej je prevaha. Najskôr si pripravíme cesto. Maslo necháme trochu zmäknúť a ručne ho premiesime s ostatnými surovinami. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré dáme stuhnúť do chladničky asi na hodinku. Potom ho vyberieme, rozvaľkáme do kruhu a vyložíme ním okrúhlu formu, ktorú predtým môžeme jemne vymastiť maslom. Prebytočné cesto na okrajoch zrežeme. Ak by ho ostalo veľa, dá sa dať do fólie a zamraziť alebo ho len tak rozvaľkať, nakrájať a upiecť tyčinky.
Cesto vo forme popicháme vidličkou, položíme naň papier na pečenie, zaťažíme napríklad fazuľou a dáme predpiecť na 15 minút. (Čas pečenia v recepte je už celkový.)
Slaninku zatiaľ nakrájame na malé kúsky, cibuľu na kocky alebo kolieska. Na troške oleja opražíme slaninu a prihodíme k nej cibuľu. Miešame, kým všetko nemá tú správnu farbu.
Zo špargle odkrojíme drevnaté konce a bielu olúpeme pomocou škrabky. Paličky špargle vložíme do misy a prelejeme vriacou vodou, aby trochu zmäkla. Keď máme korpus predpečený, rozotrieme naň cibuľovo-slaninovú zmes, rozdrobíme fetu a poukladáme špargľu.
V mise spolu vymiešame vajíčka, smotany aj nasekanú pažítku. Soliť netreba, keďže feta aj slanina sú slané dosť, jedine že by ste mali potrebu. :) Týmto zalejeme koláčik tak, aby nič nevytieklo nad okraj cesta. Na záver posypeme strúhaným syrom a dáme dopiecť ešte asi na 40 - 45 minút. Prípadne môžeme ku koncu pečenia znížiť teplotu.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk