Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Vegetariánske lasagne á la Bolognese

Vegetariánske lasagne á la Bolognese

Pravé bolonské lasagne s mäsom a bešamelom milujem, lenže... sú dosť kalorické a podľa mňa aj náročné na prípravu, takže to chcelo nejakú odľahčenú a jednoduchšiu verziu. Mleté mäso nahradiť šošovicou, použiť kopec sezónnej zeleniny, dochutiť bylinkami. A skúšali ste už zameniť bešamel za jogurt? ;)

  • Čas varenia 30 minút 170°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

9-12 ks  lasagne
1 dl  červená šošovica
1  menšia cibuľa
3 ks  strúčik cesnaku
2 ks  mrkva
 olivový olej
 soľ
 mleté čierne korenie
2,5 dl  paradajková passata
4 ks  rajčina
1  menšia baby cuketa
2 ČL  pizza korenie
 čerstvé bylinky podľa chuti - bazalka, petržlenová vňať, tymián, oregano
1  grécky biely jogurt
2 PL  strúhaný parmezán

Postup prípravy

Ja to robievam pravidelne, napríklad aj v týchto lasagniach. A je to fajn riešenie - rýchle a diétne, pritom stále chutné.

Najskôr si uvaríme omáčku. Na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme nakrájanú alebo nahrubo nastrúhanú mrkvu, vopred namočenú alebo aspoň prepláchnutú šošovicu, osolíme, prilejeme aj passatu, podlejeme troškou vody a prikryté podusíme aspoň 5-10 minút. Potom pridáme cuketu na kocky, oblanšírované nakrájané rajčiny, dochutíme korením a bylinkami a prikryté varíme asi 15 minút. Cuketa musí byť mäkká a rajčiny jemne rozvarené. Hustotu omáčky si dolaďte v priebehu varenia, mala by byť taká, akú by ste si dali na cestoviny.

Lasagne zalejeme vodou z kanvice, necháme pár minút v nej a potom ich rozložíme napríklad na utierku, aby sa nezlepili. Do mojej zapekacej misy sa vojdú 3 plátky lasagní, takže pri štyroch poschodiach som použila 12 kusov. Ak chcete mať bohatšiu plnku, použite tri poschodia, je to na vás. Okrem omáčky môžete do jednotlivých vrstiev nastrúhať nejaký dobre sa roztekajúci syr, pekne ich to spojí dokopy. Rada dávam klasickú mozzarellu - rozdrobenú "guľku".

Na dno nádoby dáme vrstvu omáčky, nasleduje vrstva lasagní, opäť omáčka, syr, lasagne a takto pokračujeme. Posledná vrstva budú lasagne, na ktoré rozotrieme jogurt. Vrstva jogurtu nemusí byť hrubá, pokojne nech niečo stečie aj na boky. Dáme piecť do vyhriatej rúry a v polovici pečenia vrch hojne posypeme strúhaným syrom, napríklad parmezánom. Zjedol mi to chlap aj dieťa, takže pohodaa, aj nabudúce. ;)

 

Tip: Tento recept robievam často a naposledy som na vrch dala namiesto jogurtu celý téglik ricotty (bolo ju treba minúť), ktorú som osolila a jemne doriedila jogurtom (2-3 PL), aby sa dala rozotrieť. Na vrch kúsky mozzarelly, parmezán, pred vybratím z rúry zapnúť na chvíľu gril. No jedna báseň. ;)

8. 8. 2019 22:10

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty